În perioada 23-30 mai 2018, la Bitola, în Macedonia, s-a desfășurat cea de-a XXXVII-a ediţie a Festivalului de Artă Plastică „The small Montmartre of Bitola”.
La festivalul-concurs au fost invitaţi să participe și elevii pietreni Maria Luiza Bălan, Andrei Lungu, Theodora Musceleanu, Ana Porumb şi Bianca Maria Bolum, însoţiți de profesorul coordonator Cristina S. Petrariu. Ei sunt membri ai Cercului de Pictură de la Palatul Copiilor şi frecventează, de asemenea, sub îndrumarea aceluiaşi profesor, şi cursurile Clubului pentru excelenţă în Arte Vizuale „Atelierul de Arte” din cadrul Asociaţiei culturale „Arte. Ro” din Piatra-Neamţ.
Invitaţia la Bitola s-a primit în urma câştigării a trei Premii „Paleta de aur” (Andrei Lungu, Bianca Maria Bolum, Theodora Musceleanu) şi a premiului decernat pentru colecţia de lucrări trimisă la concurs, în Macedonia, în luna februarie a anului curent. Această colecţie a însumat peste 60 de lucrări de pictură, realizate în tehnici artistice diferite.
În cele opt zile de festival, participanții au pictat în aer liber monumente de arhitectură în orașul Bitola (pe străduţele cu atmosfera de vechi oraș armănesc, în fostul bazar al orașului), dar şi în Ohrid, unde au realizat studii de culoare ale frumoaselor bisericilor seculare intrate astăzi în patrimoniul mondial UNESCO.
La sfârşitul fiecărei zile s-au expus toate lucrările realizate peste zi şi s-au premiat cele mai reuşite peisaje. În acest context, elevul Andrei Lungu a mai realizat o performanţă: a obținut de două ori premiul pentru cea mai reuşită lucrare creată în cursul zilelor de 25, respectiv 28 mai.
La sfârşitul festivalului, cele mai bune lucrări au fost premiate, elevii nemțeni repurtând încă o victorie prin distincțiile obţinute de Andrei Lungu, Theodora Musceleanu și Ana Porumb: trei Premii „Paleta de aur” şi invitaţii speciale la Festivalul din Bitola, în 2019. Elevelor Maria Luiza Bălan și Bianca Maria Bolum li s-au înmânat diplome de onoare. Au fost premiați și profesorii coordonatori, Cristina S. Petrariu obținând, alături de Mihaela Todoran, de la Liceul de Artă „ Nicolae Tonitza” din București, Premiul special pentru cel mai bun profesor coordonator.
Elevii pietreni s-au „duelat” în pensule, culori şi palete cu alți participanți de vârste similare din Hong Kong, Rusia, Belarus, Ucraina, Slovacia, Turcia, Bulgaria, Malaezia, Thailanda, Israel, Bahrain, Arabia Saudită, Serbia, Novosibirsk și Macedonia.
„Am o deosebită considerație pentru domnul Kosta Hadzi Antonovski, profesor şi artist vizual macedonean, iniţiatorul şi realizatorul festivalului, precum şi pentru prestigiosul juriu internaţional al acestui extraordinar concurs, pentru efortul uriaş de a oferi acestor elevi deosebit de înzestraţi șansa de a lucra, de a se cunoaște între ei, de a învăța unii de la alții. Le mulțumesc și pentru recunoaşterea internaţională a valorii copiilor pe care îi coordonez, prin invitaţia pe care ne-au adresat-o de a participa la acest important festival de artă pentru copii, cu o înaltă ţinută organizatorică, festival care a debutat în anul 1981 și se desfăşoară anual, fără întrerupere.
Anul acesta, împreună cu cei cinci elevi pe care i-am însoțit și coordonat, am fost invitaţi pentru a șasea oară în Macedonia, copiii membri ai clubului nostru de pictură confirmându-şi valoarea de fiecare dată, prin obţinerea Premiului „Paleta de aur” – unul în 2011, şase în 2012, trei în 2013, patru în 2016, două în 2017, trei în 2018”, a declarat prof. Cristina S. Petrariu, președinta Asociației Culturale „Arte.Ro”.
În cadrul Galei Laureaților, prof. Cristina S. Petrariu a înmânat profesorilor coordonatori ai delegaţiilor din ţările participante, mape cu materiale de promovare (DVD-uri, pliante, hărţi, albume) ale principalelor obiective culturale, istorice şi religioase din municipiul Piatra-Neamț și judeţul Neamţ, participând, astfel, la promovarea turistică internaţională a țării noastre. (Dor de Neamț)