vineri, aprilie 18, 2025
AcasăActualitatePiatra-Neamț de acum și de altădată (X): Hotelul Central, Clubul Tineretului

Piatra-Neamț de acum și de altădată (X): Hotelul Central, Clubul Tineretului

Hotelul Central 

Pe harta urbanistică a municipiului Piatra-Neamț a apărut, în ziua 16 august 1975, Hotelul Central, considerat de autoritățile vremii un „edificiu arhitectonic monumental” al județului.

Proiectată de arhitectul A. Bojescu, de la AJP Neamț, clădirea a fost dată în folosință cu 4 luni înainte de termenul stabilit inițial.

Este o construcție zveltă, distinctă, reușită, care împodobește municipiul reședință de județ. La ea sunt folosite pentru prima oară pe aceste locuri elemente din aluminiu la fațadă, precum și tâmplărie din același metal, ușor, argintiu, strălucind în lumina soarelui. Placajele din marmură și travertin, mocheta, faianța și tapetul de culori diferite, mobilierul stil dau o notă aparte, de eleganță lucrării. Hotelul, având peste subsol și parter 12 etaje, cuprinde partea de cazare cu 292 paturi în 160 de camere, recepția de la intrare, un bar de zi, o cofetărie cu 150 de locuri, terasa cu 120 de locuri, restaurantul cu 250 de locuri, centrală termică proprie, bucătărie modernă și celelalte anexe și depozite necesare. Patru lifturi, dintre care două cu viteză sporită și alte două mici pentru servicii, vor deservi întregul complex. O platformă exterioară, în spatele clădirilor, este destinată parcării mașinilor grele și de aprovizionare. Terenul din față, o adevărată nouă piață publică a orașului, cuprinzând circa 2.500 mp teren, s-a amenajat acum pentru intrări, zone verzi și parcare de autoturisme. Camerele, cu unul și două paturi sau constituite în apartamente, sunt mobilate cu gust și dotate cu telefoane, difuzoare cuplate la stația proprie, televizoare în cele duble, pentru a satisface toate exigențele. Personalul, selecționat cu grijă, va putea sta la dispoziția oaspeților cu servicii și informații diverse”.

Lângă hotel se ridica și se preconiza a fi gata până în toamna acelui an, un complex meșteșugăresc, capabil să ofere o gamă largă de produse tradiționale turiștilor și localnicilor. (Ceahlăul, 9 august 1975)

Clubul Tineretului

O dorință a tinerilor pietreni a prins contur la începutul anului 1975: un club al lor, cu dotări adecvate, o instituție de „cultură și educație cu spațiu și dotări pe măsura preocupărilor și aspirațiilor acestor vârste”.

Vasile Olariu, activist atunci în cadrul Comitetului municipal al UTC, dădea următoarele informații:

În cursul acestei luni, va avea loc inaugurarea. Clubul nostru e amplasat pe strada Alecu Russo nr. 1, într-o foarte frumoasă clădire (n. a. – Casa Corbu, strada Mihai Eminescu, nr. 20, situată lângă vechiul Tribunal), reamenajată, cu un spațiu mai larg. Dispunem aici de săli cu destinații complexe; am procurat, apoi, o mare parte de mobilier și aparatură. O spațioasă sală de dans, construită special, va întregi acest frumos complex cultural al tineretului. Am amenajat aici un cabinet de științe sociale și politice, un cerc de creație artistică (pictură, artizanat), un cenaclu literar, un cerc foto și un cineclub, un cerc de gimnastică modernă, altul pentru ateism științific, un cerc turistic, o discotecă, o sală pentru jocuri mecanice, alta pentru biliard. Avem aici, în general, o dotare bună. Odată rezolvate aceste probleme, vom trece la conceperea și desfășurarea de activități de club propriu-zise. Am întocmit în acest sens un program riguros, pe forme ale conștiinței sociale, pentru fiecare cerc în parte. Vom constitui aici un ansamblu artistic al tineretului, cu formații de diverse genurivom amenaja o bază sportivă”. (Ceahlăul, 8 februarie 1975)

Programul Clubului Tineretului, 12-18 iulie 1975:

Sâmbătă, 12 iulie: ora 18:00 Discotecă (Top CLUB T-33). Duminică, 13 iulie: ora10:00 Disc patriotic; ora 18:00 Discotecă: Formaţii româneşti de muzică pop (II). Marţi, 15 iulie: ora 18:00 Cerc filatelic : Obliterările, ora 18:00 Discotecă; ora 18:00 Concert de muzică pop cu formaţia „Ethos”. Miercuri, 16 iulie: ora 16:00 Cineclub-foto: Incursiune în Istoria cinematografului; ora 18:00 Discotecă: Demis Rousos. Joi, 17 iulie: ora 14:30 Cabinetul de ştiinţe sociale şi politice (Cerc de ateism: „Zeii, ipostaze ale fricii de necunoscut”. (Prezintă prof. Ştefan Cucoş); ora 18:00 Discotecă (Concert Phoenix şi Moment cameral, Prezintă prof. G. Grigorică). Vineri, 18 iulie: ora 18:00 Discotecă – Seară de jazz. Sâmbătă, duminică şi joi, ora 17:00: Seri de dans cu formaţia „Zodiac”. În fiecare zi: ora 9:00 șah, remi, tenis de masă.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments