Elevii Liceului de Arte „Victor Brauner” Piatra-Neamț (coordonator prof. dr. Luminița Moscalu) au participat astăzi, 9 mai, la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț, la o evocare istorică desfășurată sub genericul „Reperele unui timp 9/10 Mai”. Întâlnirea a avut loc cu începere de la ora 13, în Sala „Tezaur”.
„Biblioteca oferă tinerilor șansa de a se întâlni cu istoria, prin intermediul publicațiilor și a altor materiale purtătoare de informații.
Astfel, înțelegem să marcăm zilele cu semnificație istorică, deschizând celor interesați ferestre către trecut.
Pentru ziua de 9 Mai am propus, pe lângă celelalte activități, o scurtă incursiune în anul 1877, anul Războiului de Independență a României, așa cum a fost acest eveniment istoric reflectat în cotidianul „Timpul”, publicație aflată în colecțiile Fondului documentar „G. T. Kirileanu”.
O altă perspectivă a evenimentului a fost oferită prin vizionarea unor fragmente din filmul „Restul e tăcere” – film ce spune povestea primei pelicule din cinematografia română – „Independența României”, a precizat bibliotecar Cristina Catană, gazda evenimentului.
Eleva Teodora Sava (clasa a X-a) a adăugat: „Mă bucur nespus că am participat la aceasta oră de istorie „altfel”, o aducere aminte a importanței zilei de 9 Mai, respectiv 10 Mai . Am fost cu toții captivați de discuție și de scurt metrajul românesc care ne-a transmis informații foarte utile”.
Dezbaterea s-a încheiat cu trecerea în revistă a semnificației zilei de 9 Mai 1877, respectiv 10 mai 1877, subliniindu-se momentele proclamării Independenței de Stat a României, inclusiv pentru comunitatea de la Piatra-Neamț.
De asemenea, aspectele referitoare la încheierea celui de al II-lea Război Mondial pentru Europa (9 Mai 1945) și Declarația Schuman (9 Mai 1950), prin care se puneau bazele construcției unității europene, au fost punctate de prof. dr. Luminița Moscalu.