joi, septembrie 12, 2024
AcasăActualitateBiblioteca Județeană și Liceul de Arte „Victor Brauner” - Evocarea istorică „Reperele...

Biblioteca Județeană și Liceul de Arte „Victor Brauner” – Evocarea istorică „Reperele unui timp”

Elevii Liceului de Arte „Victor Brauner” Piatra-Neamț (coordonator prof. dr. Luminița Moscalu) au participat astăzi, 9 mai, la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț, la o evocare istorică desfășurată sub genericul „Reperele unui timp 9/10 Mai”. Întâlnirea a avut loc cu începere de la ora 13, în Sala „Tezaur”.

Biblioteca oferă tinerilor șansa de a se întâlni cu istoria, prin intermediul publicațiilor și a altor materiale purtătoare de informații.

Astfel, înțelegem să marcăm zilele cu semnificație istorică, deschizând celor interesați ferestre către trecut.

Pentru ziua de 9 Mai am propus, pe lângă celelalte activități, o scurtă incursiune în anul 1877, anul Războiului de Independență a României, așa cum a fost acest eveniment istoric reflectat în cotidianul „Timpul”, publicație aflată în colecțiile Fondului documentar „G. T. Kirileanu”.

O altă perspectivă a evenimentului a fost oferită prin vizionarea unor fragmente din filmul „Restul e tăcere” – film ce spune povestea primei pelicule din cinematografia română – „Independența României”, a precizat bibliotecar Cristina Catană, gazda evenimentului.

Eleva Teodora Sava (clasa a X-a) a adăugat: „Mă bucur nespus că am participat la aceasta oră de istorie „altfel”, o aducere aminte a importanței zilei de 9 Mai, respectiv 10 Mai . Am fost cu toții captivați de discuție și de scurt metrajul românesc care ne-a transmis informații foarte utile”.

Dezbaterea s-a încheiat cu trecerea în revistă a semnificației zilei de 9 Mai 1877, respectiv 10 mai 1877, subliniindu-se momentele proclamării Independenței de Stat a României, inclusiv pentru comunitatea de la Piatra-Neamț.

De asemenea, aspectele referitoare la  încheierea celui de al II-lea Război Mondial pentru Europa (9 Mai 1945) și Declarația Schuman (9 Mai 1950), prin care se puneau bazele construcției unității europene, au fost punctate de prof. dr. Luminița Moscalu.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments