Întrecerile Memorialului „Dumitru Mamina“ la minihandbal, ediţia 2018, au avut loc sâmbătă, 14 aprilie, în sala de sport a Şcolii Gimnaziale Nr. 5 Piatra-Neamţ şi au adunat la start un număr de 60 de practicanți ai jocului cu mingea mică. Fete şi băieţi nu mai mari de clasa a IV-a, elevi ai antrenorilor de la LPS Piatra-Neamţ, copiii s-au bucurat de aproape trei ore de minihandbal în meciuri care nu au avut durata mai mare de zece minute. S-a ales astfel pentru a-i menţine atenţi şi conectaţi la jocuri pe cei care urmau să intre pe teren şi pentru ca oboseala să nu se acumuleze. Ca şi la Festivalul Naţional de Minihandbal, care se va organiza şi-n 2018 la Piatra-Neamţ, în perioada 22-24 iunie, nu s-a ţinut cont de rezultate. Băieţii au jucat contra fetelor, nu s-a făcut clasament, nu s-au întocmit ierarhii ale marcatorilor, nu s-au acordat premii individuale.
„Ideea de a nu avea rezultate este foarte bună. Aceşti copii acum învaţă şi încă nu trebuie pusă astfel de presiune pe ai, mai ales că pot apărea discuţii şi orgolii de care nu avem nevoie în creşterea lor. În cazul celor mai mari însă, care se pregătesc de participarea în competiţia organizată de Federaţia Română de Handbal, s-a aplicat regulamentul strict, pentru a şti şi ei la ce să se aştepte cînd vom merge la Huşi pe 27 şi 28 aprilie. Memorialul «Dumitru Mamina» a fost programat astfel foarte bine înainte de primele meciuri oficiale ale acestor copii“, a declarat Stelian Bursuc, antrenorul băieţilor de la categoria claselor I-IV.
Când s-a pus punct manifestării, copiii nu au plecat acasă cu mâna goală. Au fost răsplătiţi pentru efort şi zâmbete cu diplome de participare şi cadouri din partea organizatorilor, bucuria lor fiind fără îndoială sinceră. „Tribunele“ au fost populate de părinţii şi bunicii copiilor care s-au bucurat de jocuri şi joacă, dar şi de oamenii care au pus umărul de organizarea evenimentului. Directoarea şcolii gazdă, Carmen Munteanu, a privit cu admiraţie la ambiţia celor din teren şi la reacţiile lor când reuşeau să marcheze sau să apere vreo minge.
De asemenea, directorul de la Liceul cu Program Sportiv Piatra Neamţ, Ovidiu Ţoc, a fost în sală, având în vedere că toţi antrenorii prezenţi sunt reprezentanţii acestei unităţi de învăţământ.
Mulţumit de tot ce a văzut în sala a fost şi Adrian Mamina, fiul fostului profesor de sport de la Şcoala Gimnazială Nr. 5 Piatra-Neamţ, Dumitru Mamina (n.n. – a decedat în 2011), şi fost campion naţional cu FibrexNylon Săvineşti în anii 2002 şi 2003.
Ediţia 2018 a Memorialului „Dumitru Mamina“ a avut loc datorită implicării Şcolii Gimnaziale Nr.5 Piatra-Neamţ, a lui Adrian Mamina, a LPS Piatra-Neamţ şi a Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Neamţ.
DJST Neamţ ţine să mulţumească şi profesorilor Rita şi Stelian Bursuc (antrenori grupe băieţi), Ionuţ Ciocoiu, Vlad Drugă (antrenor grupe fete), Iany Almăşanu şi Radu Paşcu (profesori Şcoala 5). (Marcel Mihalcea-DJST Neamț)