Dragoş Cîmpanu, primul campion naţional la lupte greco-romane din judeţul Neamţ, la categoria seniori, a răspuns „Prezent!“ când a fost solicitat să interacţioneze cu copiii în cadrul proiectului „Campionii României în şcoală, liceu şi universitate“. De această dată s-a trecut pragul Complexului de Servicii „Ion Creangă“ Piatra-Neamţ din cadrul Direcţiei Generale şi Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ. Aproape 50 de copii din amintitul centru de plasament au fost bucuroşi de a-l vedea sau chiar revedea pe sportivul legitimat încă la CS Ceahlăul Piatra-Neamţ.
Dragoş Cîmpanu a început povestea despre succesul său în sport cu o glumă: „Aveam 28 de kilograme şi când bătea vântul mă ridicam de la pământ!“. Puştii şi puştoaicele din faţa sa au râs cu poftă şi parcă acest gen de abordare a întâlnirii le-a stârnit şi mai tare interesul. Le plăcea campionul. Cîmpanu a continuat să spună tinerilor că a ales luptele după ce mai întâi a vrut să fie fotbalist. La nouă ani visa să joace pe dreptunghiul verde, iar în tribune să fie mii de oameni.
„La antrenamente însă eram la fel de firav şi îmi era greu să mă lupt cu cei mai mari ca mine. Plus că atunci când ploua, mingea se îmbiba cu apă şi era atât de grea încât atunci când o loveam cu capul cădeam din picioare. Şi uşor-uşor am ales să renunţ la fotbal. Iar la lupte m-am dus cu fratele meu mai mare“, a afirmat Cîmpanu. Apoi, sportivul care cochetează deja şi cu meseria de antrenor le-a cerut elevilor din faţa sa să privească atent spre varianta de a face lupte la CS Ceahlăul Piatra-Neamţ, mai ales că din acel centru au fost selecţionaţi în timp mai mulţi sportivi de mare performanţă. Cel mai mare nume rămâne al luptătorului Mihai Mihuţ, actual campion al României la seniori, multiplu campion naţional la juniori, medaliat cu bronz la Campionatul European de cadeţi şi tot cu bronz la Campionatul Mondial pentru juniori.
„Mihai Mihuţ este acum un om realizat din toate punctele de vedere. Prin munca sa îşi întreţine familia, este fericit şi dornic să realizeze şi mai multe performanţe. A ajuns acolo unde a ajuns pentru că a înţeles că poate străbate prin viaţă dacă este disciplinat, corect, muncitor şi punctual“, a precizat Cîmpanu. Tot din centru au fost însă selectaţi şi Codrin Maxim sau Daniel Potoschi, actuale speranţe crescute la CS Ceahlăul Piatra-Neamţ, secţia de lupte.
Anul 2000, anul primelor medalii
Copiii l-au întrebat pe luptător când a ales să intre în sala de lupte. Acesta le-a povestit că în 1993. Au urmat şapte ani în care nu s-a apropiat de nici o medalie, iar asta îl deranja foarte tare. Ambiţia şi dorinţa de a vedea cum este să fii pe podium l-au ţinut în sport. Îşi dorea să trăaiască sentimentul de a fi medaliat. Iar în anul 2000 au venit primele rezultate ale carierei.
„În acel an am câştigat patru medalii de aur, dintre care una a fost la Campionatul European de cadeţi de la Bratislava“, spunea sportivul şi se îndrepta spre o geantă pe care a adus-o să le arate copiiilor că vorbele sale au acoperire. A deschis geanta, a scos medaliile, iar în acel moment feţele copiilor s-au luminat. Acele distincţii cu panglică au devenit, poate, pentru unii dintre elevii din faţa sa obiective în viaţă. Sigur însă medaliile acelea reprezintă speranţe. „Aceasta îmi este cea mai dragă“, a fost auzit Dragoş Cîmpanu în timp ce arăta „aurul“ din Slovacia. Iar din 2000, elevul antrenorului Ioan Purcariu a adus an de an medalie pentru CS Ceahlăul.
Pentru a ajunge însă la medalii, sportivul le-a dezvăluit tinerilor de la Centrul de plasament „Ion Creangă“ Piatra-Neamţ câteva detalii despre viaţa de sportiv. Le-a spus că se stă în cantonament şi că acolo programul este strict şi trebuie respectat cu sfinţenie. Că antrenamentele sunt câte două sau chiar trei pe zi. Dar şi că practicarea acestui sport i-a dat şansa de a vedea lumea. A ajuns de multe ori în ţările vecine României, dar şi în altele din Europa, iar experienţa cea mai inedită a fost trăită în China, acolo unde a fost să se lupte pentru un loc la Jocurile Olimpice. Cât despre cel mai important adversar al unui luptător, Cîmpanu a zis:
„La lupte suntem împăţiţi pe categorii de greutate şi primul adversar foarte puternic nu este vreun om. Este cântarul. Sunt două-trei zile în care aproape că nu mâncăm nimic pentru a ajunge la greutatea cerută prin regulament. Dar cu timpul te obişnuieşti şi cu acest hop, uiţi de foame şi te pregăteşti de concurs“.
„Când începem activitatea?“
Dragoş Cîmpanu a revenit spre final la ideea de a-i vedea pe copii în sală, la lupte. „Sunteţi copii frumoşi şi buni şi sper să vă văd în sală. Vorbim cu cei care fac deja lupte dintre voi să vă aducă. La sală vă întâlniţi cu mine şi cu antrenorul meu de la club şi ne vom juca. Luptele nu sunt numai trânte, aşa cum le zic unii, acolo învăţăm să facem tot felul de exerciţii, să alergăm corect, să fim buni colegi, să ne respectăm, să facem tumbe, să jucăm şi un fotbal. Vreau să veniţi să ne jucăm şi să facem mişcare“, a fost pledoaria viitorului antrenor pentru sportul care i-a adus atâtea satisfacţii.
Copiii s-au strîns în jurul său întrebând care este programul de antrenamente, iar o fetiţă a strigat: „Când începem activitatea?“. Cîmpanu îi aşteaptă, în funcţie şi de programul lor de la şcoală, în fiecare după amiază de la ora 16:00 la 17:30 la sala de lupte a CS Ceahlăul. Nu a plecat însă din faţa copiilor decât după ce a acceptat provocarea de a face un flick-flack. Evident aplaudat la scenă deschisă.
Vasile Panţiru, şeful Complexului de Servicii „Ion Creangă“ Piatra-Neamţ, a dat asigurări că îi va îndemna pe actualii beneficiari ai serviciilor instituţiei să meargă la sport. De fapt, în prezent sunt practicanţi de sport între copiii de la „Ion Creangă“: o handbalistă, un fotbalist şi un puşti care a ales să practice aikido. „Dacă stau bine să mă gândesc, în ultimii cincisprezece ani, din acest centru au ieşit oameni foarte buni. Cred că peste 120 de copii au făcut mai târziu facultate şi master, peste 200 au absolvit liceul, iar alţii măcar 100 au terminat o şcolaă postliceală. Am avut şi avem în continuare copii buni în centru nostru şi ne mândrim cu ei. Şi ne bucurăm când se întorc în Piatra-Neamţ şi ne trec iar pragul“, a afirmat Vasile Panţiru, şeful Complexului de Servicii „Ion Creangă“ Piatra Neamţ.
(www.campioniiromaniei.com; Text şi Foto: Mihalcea Marcel – DJST Neamţ)