Copiii continuă să viseze frumos şi doresc, în inocenţa lor, să creadă în bucuria dată de câştigarea unei medalii. Eleva de clasa a III-a Ştefania Munteanu a rostit cu voce tare: “Vreau să fiu campioană mondială la alergare”. Ea este unul dintre copiii Şcolii Gimnaziale „Iulia Hălăucescu“ din comuna Tarcău, judeţul Neamţ. Auzise până atunci că fete precum Irina Bordeianu sau Andreea Grăpinoiu – campioane mondiale de junioare în 2017 la alergare montană şi, respectiv, canotaj – au înregistrat asemenea performanţe.
Astfel, de pe meleagurile Vitoriei Lipan, personajul principal al romanului „Baltagul“, poate răsări o nouă sportivă de succes a României. Fetiţa pare să fi înţeles că sportul poate fi o variantă pentru viaţa sa, o opţiune de luat în calcul. Expresia din titlu a fost spusă undeva la jumătatea întâlnirii dintre atletul veteran Constantin Adam cu elevii şcolii amintite. Actual antrenor de atletism la CS Cimentul Bicaz şi colaborator cu CS Ceahlăul Piatra Neamţ, sportivul le-a povestit tinerilor adunaţi în micuţa sală de sport a instituţiei de învăţământ din Tarcău despre începuturile sale în sport. Adam şi-a amintit că a iubit sportul de mic şi că atletismul l-a atras cel mai mult.
„Poate şi pentru că atletismul stă la baza oricărui sport pe acest pământ. Până şi cei de la şah au nevoie de alergare pentru a se relaxa înainte sau după câte un meci întins pe mai multe ore. Plus că îţi trebuie rezistenţă fizică să stai atâta timp pe un scaun şi să fii concentrat şi să gândeşti jocul“, a spus Constantin Adam. Acesta îşi începuse pledoaria pentru sport însă aşa: „Sportul este frumos şi greu în acelaşi timp, dar bucuriile sunt imense“. S-a referit la frumuseţea stării de spirit a unui sportiv atunci când urcă pe una dintre cele trei trepte a unui podium sau când pe adresa sa vine o convocare la un lot naţional. Dificultatea sportului vine, în schimb, din sacrificiile pe care trebuie să le faci de-a lungul timpului pentru a reuşi.
Cât priveşte rolul antrenorului în succesul unui sportiv, Constantin Adam a dat de înţeles că în ultimele două decenii nu este de ajuns doar să coordonezi activitatea unui copil într-un sport. „Acum antrenorul nu te învaţă doar să îţi faci treaba ca sportiv. Pentru că în mare parte din timp un sportiv şi un antrenor sunt împreună, cel din urmă trebuie să-l înveţe pe cel mai tânăr să fie şi elegant, să fie şi politicos, să ştie să mănânce frumos şi să se comporte în lume. Antrenorul dedicat ia locul unui părinte şi se implică în educarea sportivilor săi pentru a reuşi împreună. Iar marea mea bucurie a fost atunci când am avut sportivi pe podium la campionatele naţionale. Am plâns pentru bucuria acelor copii, pentru că ştiu cât de mult au muncit şi m-au ascultat. Pentru reuşitele mele ca sportiv am zâmbit şi voi zâmbi în continuare. Bucuria copiilor îmi va da mereu emoţii aparte şi sigur voi mai plânge“, a explicat Constantin Adam.
Discuţia purtată la Tarcău a scos în evidenţă dorinţa de a face sport a unor copii, dar care încă se izbesc de refuzul părinţilor. Cu toate acestea ei visează să joace baschet ca LeBron James sau să ajungă pe culmile succesul precum Steluţa Duţă, o fată crescută în orfelinate care a adus României medalii de aur, argint şi bronz la campionatele europene de box feminin. A spus despre ea o copilă de clasa a VII-a, Paula Puiu. Şi nu mică a fost uimirea profesorilor când au auzit numele campioanei din box, semn că eleva se informează citind şi căutând poveşti de succes ale unor copii mai puţin sprijiniţi acasă, dar cu dorinţă şi ambiţie de a triumfa. Constantin Adam a promis celor din Tarcău că va reveni repede pentru o acţiune de selecţie, mai ales că profesoarei Diana Andriesei i-a spus un puşti să-l roage pe „domn’ profesor Adam“ să-l ajute să facă atletism.
(www.campioniiromaniei.com; Text şi foto: Marcel Mihalcea – DJST Neamţ)