joi, septembrie 12, 2024
AcasăActualitateIon Creangă, evocat la Biblioteca Județeană la 181 de ani de la...

Ion Creangă, evocat la Biblioteca Județeană la 181 de ani de la naștere

La Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț s-a desfășurat o serie de activități menite să evoce personalitatea marelui povestitor Ion Creangă, la 181 de ani de la naștere, joi, 1 martie 2018.

Secția de Carte pentru Copii și Ludotecă „Ion Creangă“ și-a omagiat patronul spiritual cu un medalion literar și un club de lectură, în intervalul orar 13:00 – 15:00, la care au participat elevii  claselor a II-a și a IV-a de la Liceul Tehnologic „Gheorghe Ruset Roznovanu“ Roznov, îndrumați de învățătoarele Mirela Ciobanu și Minodora Adăscăliței. Copiii au evocat prietenia dintre Ion Creangă și Mihai Eminescu și au interpretat scenete scrise pe baza textelor lui Ion Creangă. Apoi, însoțiți de învățătoare și de bibliotecari, micii cititori s-au deplasat la statuia scriitorului de lângă Casa de Cultură a Sindicatelor, unde au depus câteva flori.

Cu prilejul aniversării zilei de naștere, Secția de Carte pentru Copii și Ludotecă „Ion Creangă“ a organizat expoziții de carte atât în secție, cât și pe holul acesteia. De asemenea, Sala „Tezaur“ a Bibliotecii Județene oferă publicului nemțean prilejul întâlnirii cu Ion Creangă, prin intermediul câtorva dintre volumele aflate în patrimonial Fondului „G.T. Kirileanu“. De această dată, este vorba despre traducerile operelor lui Ion Creangă în peste 10 limbi străine (engleză, franceză, germană, rusă, italiană, portugheză, sârbă, cehă, slovacă, maghiară, chineză), ca mărturie a universalității scrierilor marelui humuleștean.

Pe de altă parte, sunt expuse și lucrări cu caracter didactic, la a căror apariție Ion Creangă a colaborat, în calitatea sa de învățător. Din această a doua categorie fac parte volume ca:

– „Învățătoriul Copiiloru: Carte de cetit în clasele primare de ambe secse“. Partea a III-a. Ediția a 9-a. Iași, 1890.

– „Învățătoriul Copiiloru: Carte de cetit în clasele primare de ambe secse“. Partea a I-a. Ediția a 10-a. Iași, 1892.

– „Învățătorulu Copiilor: Carte de cititu în clasele primare cu litere și slove, cuprinzându învățături morale și instructive“. Ediția a 3-a. Iași, 1874.

– „Învățătorulu Copiiloru: Carte de cetit în clasele primare de ambe secse“. Ediția a 7-a. Iași, 1886.

– „Povățuitoriu la cetire prin scriere: După sistema fonetică“. Iași, 1876.

– „Metodă nouă de scriere și cetire pentru uzul clasei I primară“. Ediția 21-a. Iași, 1889.

– „Metodă nouă de scriere și cetire pentru usulu classei I primară“. Ediția 5-a. Iași, 1871.

„Metodă nouă de scriere și cetire pentru uzul clasei I primară“. Ediția 19-a. Iași, 1886.

– „Geografia județului Iași pentru clasa a II-a primară urbană de băeți, pentru clasa a III-a primară urbană de fete și pentru clasa a III-a primară de băeți și fete“. Ediția 2-a. Iași, 1884.

– „Geografia județului Iași pentru clasa a II-a primară urbană de băeți, pentru clasa a III-a primară urbană de fete și pentru clasa a III-a primară de băeți și fete“. Ediția 5-a. Iași, 1892.

– „Răspuns la criticele nedrepte și calomniile înverșunate îndreptate contra cărților noastre de școală de cătră domnul Ioan Pop Florantin“. Iași, 1888.

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț așteaptă cititorii să consulte toate aceste volume, precum și alte numeroase titluri legate de viața și opera lui Ion Creangă. (Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments