duminică, ianuarie 19, 2025
AcasăActualitateArtistul plastic Emil Ungureanu, într-o expoziție aparte la Sestri Art Gallery

Artistul plastic Emil Ungureanu, într-o expoziție aparte la Sestri Art Gallery

Sestri Art Gallery (str. Borzogheanu, nr. 4) găzduiește până marți, 20 februarie, expoziția „PORTRET” a artistului plastic Emil Ungureanu din Bicaz. Executate în creion și cărbune, lucrările reprezintă adevărate radiografii ale societății românești. Vernisajul a avut loc marți, 23 ianuarie, în prezența autorului, a prietenilor și susținătorilor.

Petru Diaconu, curator Sestri Art Gallery: „Este o expoziție excepțională, făcută cu mijloace minime. Nu i-au trebuit decât hârtie, creion și sticlă. Este o expoziție de-o acuratețe și sensibilitate aparte. Am intrat în al 11-lea an de când găzduim evenimente și mi se pare că astăzi avem parte de unul deosebit”.

Emil Nicolae, critic de artă: „Văd o expoziție fermă, în forță, stând pe picioarele ei. Este doar desen, fără nicio culoare, de-a adevăratelea. Vorbeam înainte ce înseamnă proba desenului pentru un artist și ce a însemnat dintotdeauna și de ce a dispărut astăzi, când s-a umplut arta de diletanți. Toată lumea se preface că face dar habar nu are despre ce-i vorba. Desenul, în general, este văzut ca un element ajutător, ca un accesoriu. De data asta, avem o expoziție de desen artistic autonom și se vede forța, se vede cum hașurul înlocuiește culoarea. E vorba și de sentiment, e vorba și de expresie. Avem compoziții, avem alegorii…”.

Emil Ungureanu, artist plastic: „Povestea acestei expoziții este una strict legată de latura mea afectivă pentru că, în demersul meu artistic, un fotograf mi-a adus aminte de un moment pe care l-am trăit în Franța. Acolo, într-un beci, am descoperit o cutie cu niște dălți. Erau foarte interesante și aveau o formă ciudată. Am întrebat-o pe gazdă la ce-i folosesc și mi-a spus că bunicul ei fusese tâmplar și făcea cu ele saboți din lemn. De fiecare dată, când îi era dor de bunicii ei, mergea în beci și stătea acolo câteva minute. Revenind la expoziția de față, chiar dacă tablourile se regăsesc unitar, fiecare dintre ele poate fi „citit” și separat.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments