TAPL Piatra-Neamț anunța publicul consumator că organizează între 1-31 decembrie 1963 LUNA CADOURILOR și, în acest scop, toate magazinele din Piatra-Neamț, Bicaz și Săvinești erau burdușite cu tot felul de mărfuri specifice sezonului de iarnă.
«Pentru cei dragi vă oferim un cadou util și plăcut. Fabricile producătoare au livrat cele mai noi modele și sortimente de țesături din bumbac, lână și mătase, confecții, tricotaje, articole de galanterie și marochinărie, ceasuri, articole de podoabă pentru femei, tot felul de produse cosmetice și de parfumerie, articole electrice de uz casnic, articole de uz casnic din sticlă, porțelan și faianță, discuri și diferite aparate electrice muzicale, articole sportive».
Și OCL „Produse industriale” Piatra-Neamț venea în întâmpinarea «membrilor de sindicat din întreprinderi și instituții din orașul și raionul Piatra Neamț cu o serie de cadouri pentru POMUL DE IARNĂ. Avem articole specifice din sectoarele textile-încălțăminte și metalo-chimice.Vânzarea se face prin virament fără a fi nevoie de plafon valoric. Se recomandă solicitarea acestor mărfuri din timp la magazinele de mic-gross pentru evitarea aglomerației din ultimele zile ale lunii».
”TAPL Piatra-Neamț vă invită să petreceți Revelionul 1964 la restaurantele Garofița din Piatra-Neamț, Ceahlău din Bicaz și Zorile din Săvinești! Vă oferim un meniu bogat și băuturi alese. Rețineți locuri din timp!”.
Unitățile de desfacere a produselor de panificație informau, de asemenea, consumatorii că au pus în vânzare de sărbători specialități de franzelărie simple sau în amestec de lapte, zahăr și ulei, precum și un sortiment bogat de cozonaci moldovenești și ardelenești și alte specialități plăcute și gustoase. Nici cei mici nu erau omiși.
«Bucuria deplină a copiilor dumneavoastră la Pomul de Iarnă o constituie frumoasele cadouri de produse zaharoase, așezate în ambalaje colorate, pungi de polietilenă, staniol sau specialități în cutii. Procurați-vă din timp aceste produse ce se găsesc la toate magazinele noastre alimentare în sortimente noi și atrăgătoare!».
”Consumatori! Pentru Sărbătorile de Iarnă depozitul de vin nr. 6 (Piața mică) din orașul Piatra-Neamț s-a aprovizionat cu cele mai bune vinuri de Panciu și Odobești la prețuri convenabile și de calitate superioară. NU UITAȚI! Depozitele de vin ale O.C.L. „Alimentara” au pus în vânzare vinuri direct din podgorii vechi și noi cu aromă, gust și tărie alcoolică ireproșabile”.
Gustul fripturilor, tocăturilor și mezelurilor era mai apetisant folosind noul produs picant și aromat preparat din semințe, fructe și plante aromatice, comercializat prin magazinele Uniunii Centrale a Cooperativelor de Consum:
«Plantele care intră în compoziția Aromatizantului dau un gust delicios și totodată măresc și pofta de mâncare. Cereți-l la Magazinul de plante medicinale din Piatra-Neamț, Piața 6 Martie».
Revelioane de neuitat pentru oamenii muncii
Revelionul se celebra la Piatra-Neamț cel mai adesea în vreun club al întreprinderilor ori în școli care aveau cantină, dar și la cele câteva restaurante, cei drept cam puține, existente în județ.
«Noi am fost mai practici – îmi spune N. Băltog, secretar al Comitetului orășenesc UTM Piatra-Neamț. În colectiv ne simțim cel mai bine. Vom petrece o noapte plăcută în saloanele Policlinicii. Simplu și tinerește.
În primul rând vom avea o muzică splendidă. Am luat măsuri ca aici să fie un bufet cât mai bine aprovizionat, cu vinuri din cele mai renumite podgorii. La noi vor veni tinerii fruntași în producție din întreprinderile orașului și de pe șantierele din Săvinești. O să avem o seară minunată.
Vor fi o brigadă de urători, apoi câțiva actori de la Teatrul de Stat vor prezenta momente vesele, etc. Tinerii de la Reconstrucția au pregătit „capra”, iar cei de la Săvinești „ursul polar”.
Moș Gerilă va împărți surprize și va ura noi succese în producție pentru anul viitor participanților».
Colectivul de metalurgiști de la IMS Ceahlău a petrecut Revelionul 1961 în „sânul” întreprinderii: «Pentru revelion noi ne-am pregătit mai de mult – îmi răspunse tovarășul Ștefan Petruca, directorul IMS Ceahlău. Avem un club frumos, în care se găsesc aparatul de radio, televizorul, pick-up-ul, magnetofonul și, în afară de acestea, discuri cu cele mai frumoase melodii.
Pentru o petrecere cât mai bună, ne-am aprovizionat cu de toate. Metalurgiștii vor lua parte la scenetele și momentele vesele din viața uzinei interpretate de brigada noastră artistică de agitație. Tot aici fruntașii în producție vor primi felicitările».
Și muncitorii de la GAS Girov urmau să aibă parte de un Revelion de neuitat: «Inginerul șef, tovarășul T. Gargală ne-a spus că în sala GAS se vor întâlni mecanizatorii fruntași în producție. Ei vor avea la dispozitie televizorul și vor dansa după melodiile unei orchestre din Piatra-Neamț. Și aici bucatele și vinul vor fi dintre cele mai bune. Am adus vin de la GAS Răcăciuni, iar pentru mâncare am tăiat un purcel de mai mare frumusețea».
Toate cele trei restaurante – Garofița, Primăverii și Carpați – din Piatra-Neamț erau pregătite să-și primească oaspeții cu mâncăruri și vinuri alese și antren pe măsură: «Tovarășii I. Inchelsohn și I. Neagu, directorul, respectiv șeful serviciului de producție, de la TAPL Piatra-Neamț, au spus că totul este pregătit pentru ca oamenii muncii să petreacă o seară plăcută de Revelion.
Mâncărurile vor fi din abundență: sărmăluțe de purcel, cartofi pai și gogoșari, prăjituri „Diplomat” cu frișcă și, în fine, delicioasa cafea turcească. Vinurile vor fi dintre cele mai alese: Muscat Otonel, Riesling, Murfatlar de Medgidia, șampanie, etc.
Cei care vor petrece Revelionul la Garofița vor asculta vocea Rositei Covaci, iar la Primăverii va cânta diseuza restaurantului». (D. Nichifor, Flacăra, sâmbătă, 31 decembrie 1960).
Tot în acel an, constructorii Hidrocentralei de la Bicaz au petrecut Revelionul în „frumosul restaurant Ceahlău”, unde au ascultat orchestra localului.
Violeta MOȘU