Costel Enache este în prezent unul dintre cei mai apreciaţi antrenori de fotbal din România. Originar din Bicaz, judeţul Neamţ, tehnicianul (44 de ani) se ocupă de destinele fotbalistice ale echipei FC Botoşani, participantă cu rezultate meritorii în Liga I. Cînd a fost întrebat dacă vrea să participe la un „episod“ în cadrul proiectului „Campionii României în şcoală, liceu şi universitate“, antrenorul a răspuns: „Da!“. Fără ezitare. Şi întâlnirea a avut loc pe 21 decembrie 2017 cu elevii Liceului cu Program Sportiv Piatra Neamţ, în sala de socializare – încăpere tapetată cu fotografii din istoria FC Ceahlăul – a Stadionului Ceahlăul din oraşul de la poalele Pietricicăi. Aproximativ 100 de persoane din cadrul unităţii de învăţământ amintite au fost prezente, între elevi şi profesori fiind şi Ovidiu Ţoc, directorul LPS Piatra Neamţ, şi Maria Blaga, director adjunct la LPS Piatra Neamţ. Totul a durat ceva mai bine de 60 de minute.
Mai întâi, Costel Enache a tras un scaun în faţa auditoriului şi s-a aşezat la nivelul celor veniţi să-l asculte, nedorind să fie etichetat drept „superior“. „Am venit aici ca un prieten de-al vostru“, şi-a argumentat gestul. După care, antrenorul celor de la FC Botoşani le-a cerut elevilor, în mod special, să-şi acorde un minut pentru a se gândi la scopul vieţilor lor, la argumentele pe care le pot avea pentru a reuşi, şi mai apoi, la trei persoane care îi pot ajuta necondiţionat pentru a ajunge la îndeplinirea visurilor. După cîteva momente de tăcere, de parcă fuseseră de reculegere, Costel Enache le-a vorbit tinerilor din faţa sa despre anturaj.
„Dacă un om te face să te abaţi de la drumul pe care tu îl consideri drept pentru viaţa ta, atunci nu îţi este prieten“, a specificat Enache. Apoi, acesta a recunoscut că tinerilor de astăzi le lipsesc modelele în viaţă şi că astfel acestora le este mult mai uşor să apuce pe căi greşite: „Cu ţigara în mână pe stradă nu este nimeni văzut bine. Trebuie să avem decenţă în tot ce facem. Trebuie să avem echilibru. Să ştim să ne alegem un model în viaţă, să avem repere. Să urmărim ceea ce fac acei oameni, dar de la care să luăm părţile bune“.
Micilor sportivi, Costel Enache le-a exemplificat cu o poveste „grea“ a vieţii sale despre cum modul de a trăi se poate schimba radical: „Totul se poate schimba de la un moment la altul şi să vă spun şi de ce. Am un copil care a avut o problem medicală serioasă, iar patru ani a trebuit să facem tratament în Germania. Erau zile când căutam fise prin casă să luăm pâine proaspătă. Aşa că fiţi mereu atenţi la ce aveţi de făcut în viaţă. Dacă nu faceţi sport cu pasiune, dacă în voi nu arde «flacăra», nu e bine. Dacă vă simţiţi obligaţi de părinţi sau altcineva, atunci nu e bine. Important este să aveţi plăcere, indiferent ce faceţi în viaţă“. Antrenorul a scos în evidenţă apoi importanţa regulilor. „Societatea noastră nu are reguli“, a spus Enache, după care a continuat cu un exemplu pe înţelesul tuturor: „Roşu la semafor nu e pentru mine, e pentru fraieri“. A stârnit zâmbete, dar şi-a întărit spusele precizând că totul se face după şi respectând reguli şi că în alt fel cu greu poate să se vadă progresul.
Costel Enache a revenit la discuţia despre modele. A spus răspicat: „Noi, adulţii, trebuie să fim modele, exemple, pentru cei tineri. La fotbal, şi nu numai, trebuie să stabilim valori pe care mai apoi să le respectăm. Trebuie să învăţăm că comunicăm foarte bine. Comunicarea este cheia dezvoltării relaţiilor. Trebuie să fie decent şi argumentată“. Tehnicianul a zăbovit şi asupra alimentaţiei sportivilor şi a tinerilor, asupra refacerii şi a hidratării înainte, în timpul şi după antrenamente. A dat exemple concrete din viaţa sa de antrenor, din cea de sportiv şi a arătat cum unii jucători pot deveni iute căpitan de echipă din rezervă. A povestit cum trăieşte fiecare zi în care are meciuri şi ce modalităţi a descoperit în timp de a transmite actualilor săi elevi mesajele pe care doreşte să le transmită.
„Am vorbit de multe ori în faţa oamenilor, chiar şi a unui număr mai mare de oameni decât aici, dar emoţii ca acum nu am mai avut niciodată“, a încheiat Costel Enache. Poate pentru că, de această dată, era acasă.(www.campioniiromaniei.com; Marcel Mihalcea – DJST Neamț)