Mai au, oare, aceste zile de sfârșit de an, emoția de altădată, chiar dacă atunci Moș Crăciun se numea Moș Gerilă, iar Sărbătorile de Crăciun deveniseră Sărbători de Iarnă? Copilul din mine ar spune că nu. Pentru că „prezentu-i” sub ochii noștri, iată o secvență din ce era odinioară.
Deschiderea Orășelului Copiilor din Piatra-Neamț
Aprinderea instalațiilor Pomului de Iarnă și deschiderea Orășelului Copiilor reprezentau, în anii ’50-’60, momente cheie ale unei copilării fericite.
«Luni seara, odată cu ceața ce se lăsa încet peste dealurile dimprejur și peste clădiri acoperind totul, odată cu luminile de pe străzi s-au aprins și becurile multicolore ce împodobesc Pomul de Iarnă din centrul orașului Piatra-Neamț.
Aprinderea sutelor de becuri din înaltul brad vestea celor dimprejur că, din acel moment, Orășelul Copiilor, cu chioșcurile lui pictate pe dinafară cu tot felul de desene, iar înăuntru bogate în jucării și dulciuri, cu tradiționalul om de zăpadă, s-a deschis.
În curând, pe scena lucrată din timp, își făcură apariția zeci de elevi, membri ai ansamblului artistic al Casei Pionierilor, și-n ritmul acordeoanelor răsunau până departe glasurile lor intonând frumosul cântec pionieresc „E roșie cravata mea”. Urmară apoi alte cântece interpretate de cor, de soliștii vocali și instrumentiști închinate patriei și partidului, se recitară poezii ale poeților români.
Spectacolul era în toi, când pe poarta orășelului pătrunse un om gârbovit, îmbrăcat în costum roșu, cu bentițe albe pe la marginea glugii, cu o barbă albă și lungă, iar în spate cu un sac mare. Voia să vină într-ascuns, dar, cu tot desișul brazilor, plantați pe aleile orășelului, fu observat de ochii ageri ai copiilor și poftit pe scenă să asculte și el programul artistic.
Moș Gerilă primi invitația și ascultă frumoasele cântece și recitări, precum și poezia închinată chiar lui, în persoană. Ca mulțumire, la urmă, Moș Gerilă împărți la pionierii care s-au evidențiat în susținerea programului, după ce le spuse câteva cuvinte despre felul lor de comportare, diferite cadouri. După terminarea festivității, cei mici porniră împreună cu părinții lor pe la chioșcuri pentru… a se îndulci». (Flacăra, 30 decembrie 1959)
* ”Pe 30 decembrie 1960, în Piața Libertății din Piatra-Neamț s-a deschis Orășelul Copiilor, special amenajat pentru sărbătorirea Pomului de Iarnă.
Sute de copii adunați în fața scenei l-au asaltat pe Moș Gerilă cu fel de fel de întrebări. Deodată se făcu liniște. Oaspetele mult așteptat a pus și el câteva întrebări. Dorea să știe câți elevi din cei care-l înconjoară au obținut note de 9 și de 10. Fruntașii la învățătură au ridicat mâinile.
Festivitatea s-a încheiat cu un program artistic prezentat de Casa Pionierilor”.
Violeta MOȘU