luni, martie 17, 2025
AcasăActualitateEmoționanta întâlnire dintre Regele Mihai I și Părintele Cleopa

Emoționanta întâlnire dintre Regele Mihai I și Părintele Cleopa

Familia regală în vizită în Neamț, în urmă cu 20 de ani

Vizita pe meleagurile nemțene a Regelui Mihai şi a Reginei Ana, de acum 20 de ani, a durat 25 de ore. Pentru mii de nemţeni, ea a ”însemnat prima întâlnire cu cel care a fost Regele românilor, pentru câţiva, care l-au cunoscut personal – ea a prilejuit momente de mare emoţie. Pentru noi toţi a fost o clipă de istorie. După mai bine de 50 de ani, Regele Mihai a revenit în Neamț”, se preciza în cotidianul Ceahlăul, apărut la 5 mai 1997.

 „După trei alarme false, Regele Mihai şi Regina Ana, urmaţi de întreaga suită, au ajuns, vineri, 2 mai 1997,  la orele 15,16, la Lacu Roşu, fiind întâmpinaţi de o delegaţie a C.D.R. Neamţ, cu steaguri, pancarte şi garoafe albe. Coborând de la volanul B.M.W-ului purtând sigla „Automobile Bavaria”, Regele a dat mâna cu domnişoara Gabriela Radu, deputat PN.Ţ.C.D. şi apoi cu întreaga delegaţie. Directorul Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu” Neamț, dl. Constantin Bostan a fost primul ghid nemţean al Regelui şi Reginei. Constantin Bostan a amintit oaspeţilor că pe meleagurile nemţene a trăit medicul Casei Regale, doctorul Gotcu. Ca rupt de lume, revenit brusc într-o realitate de demult, Regele Mihai a întrebat: „Cât a trăit el?”. I s-a răspuns că doctorul Gotcu a trăit 73 de ani şi, până în ultima clipă, a povestit despre rege şi, mai cu seamă, despre o operaţie de amigdalită pe care o suferise Mihai I, în copilărie”.

Primirea din Cheile Bicazului

Începută în ajun de Paști, călătoria familiei regale în Neamţ a fost un moment aşteptat de mii de oameni, care s-au adunat, încă de la amiază în centrul Bicazului şi la Mănăstirea Neamţ. La hotarul judeţului nostru, înalții oaspeți au poposit la ora 16.

 „În decorul de o sălbatică frumusețe a Cheilor Bicazului, Regele Mihai şi Regina Ana au fost fost întâmpinați la limita de județ de oficialitățile locale și de simpatizanți. Pe deasupra mulțimii, două pancarte: „Regele și Patria” și „Monarhia susține România”. Cuvântul de bun sosit a fost rostit de prefectul Dan Marian Lospa: „Ne bucurăm că Săptămâna Luminată vă aduce ca oaspeţi dragi ai noştri şi fie ca sărbătoarea de astăzi, Izvorul Tămăduirii, să vă dea sănătate pentru a face ceea ce doriţi spre binele României”.

Vorbind în numele veteranilor de război din judeţ, generalul de brigadă (r) Nicolae Pruteanu a spus: „Majestate, vă rog să-mi permiteți să vă adresez un călduros bun venit și să vă înmânez, pentru că Dumneavoastră ați fost comandantul suprem al Armatei Române în clipe de grea cumpănă, „Crucea Comemorativă al celui de-al doilea Război Mondial” și „Insigna de veteran de război”. Sunteţi pentru noi, Maiestate, primul veteran de Război a României şi Erou Naţional în viaţă”.

Primarul comunei Bicaz Chei i-a înmânat Regelui ca dar din partea sătenilor, un întreg fagure de miere: „E în obiceiul nostru să ne primim astfel oaspeții dragi”.

Rugat să spună câteva cuvinte celor care i-au ieşit întâmpinare, fostul suveran, vizibil emoţionat, a declarat: „După atâtea zeci de ani de când n-am mai fost pe aici, nici nu-mi găsesc cuvintele. E un loc mai frumos decât multe altele din Europa, dar e prea puţin amenajat”.

Înainte cu mai bine de două ceasuri de a sosi convoiul regal, în parcarea de la poalele Cheilor Bicazului, primarul din Bicaz Chei, Gheorghe Dandu, s-a trezit luat la întrebări de prefectul Dan Marian Lospa şi subprefectul Sergiu Bumbu pe tema grămezilor de gunoi care marcau limita administrativă a judeţului Neamț. „Nu-s pe teritoriul meu”, s-a apărat primarul. Aşa că grămezile de gunoi au fost „acoperite”, la repezeală, cu şirul, tot mai lung, de maşini”.

La Bicaz, mulțimea a blocat centrul orașului. „Încă de la amiază, câteva mii de oameni au ocupat centrul oraşului Bicaz, în faţa clădirii ce a adăpostit cândva Administrația Domeniului Coroanei, devenind apoi sediul Primăriei. Ei au întâmpinat înalţii oaspeţi cu aplauze şi scandări repetate: „Regele Mihai, Regele Mihai!” Foarte mulți localnici le-au oferit buchete de flori, le-au strâns sau chiar sărutat mâinile. Ajuns în clădire, fostul suveran a ieșit în balconul de la etaj şi, de acolo, a salutat mulţimea, care i-a răspuns cu urale”.

De la Bicaz, coloana de maşini s-a îndreptat, de-a lungul lacului de acumulare, către Poiana Teiului şi de acolo spre Mănăstirea Neamţ.

„Convoiul a ajuns în jurul orelor 19. La porţile mănăstirii se îngrămădeau peste 2.000 de oameni. Un sobor de 7 călugări, condus de stareţul Cheorbeja, i-a întîmpinat pe Rege şi pe Regina Ana. Au bătut a bun venit clopotele şi mulţimea a intonat „Hristos a înviat!”. A fost un moment scurt, intens. Înăuntru, stareţul a adresat oaspeţilor un cuvânt de bun venit în acel lăcaş ctitorit de Ştefan cel Mare acum 500 de ani. „Este o bucurie care premerge sărbătorii acestei mănăstiri”, a spus stareţul”.

Vizite la Mănăstirile Neamţ, Secu, Sihăstria, Durău și la Tg. Neamț

Ziua de sâmbătă, 3 mai 1997, a vizitei Regelui Mihai şi a Reginei Ana în judeţul Neamț, a fost consacrată reculegerii creştine în Mănăstirile Neamţ, Secu, Sihăstria şi Durău.

„De la Mănăstirea Neamţ, convoiul de maşini s-a îndreptat spre Mănăstirea Secu. Un moment emoţionant l-a constituit aici dialogul dintre Rege și bătrâna Aglaia Roban, de 85 de ani, venită special de la Văratec. Îmbrăcată în costum naţional, ea i-a adresat regelui, într-o frumoasă şi limpede limbă românească, urarea de bun venit „în ţara de unde a fost izgonit de bolşevici cu 50 de ani în urmă”.

Părintele Cleopa l-a binecuvântat pe Rege

La Sihăstria, mulţimea se adunase de la primele ore ale dimineții. „După intrarea Regelui Mihai şi a Reginei Ana în biserica mănăstirii, sprijinit de doi călugări, a venit părintele arhimandrit llie Cleopa. Prea Sfinţitul duhovnic, acum în vârstă de 86 de ani, i s-a adresat astfel Majestăţii Sale:

„Mulţumesc Prea Sfintei Treimi şi Maicii Domnului că am trăit să vă văd. Să vă dea Dumnezeu bucurie, sănătate pentru că aţi fost și sunteți un român avevărat și un creștin adevărat. Cu mila Domnului, am trăit și aceste momente, am îndurat închisorile comuniste, am suferit şase operaţii şi acum eu, „moş putregai” – am ajuns să vă binecuvântez. Dumnezeu să vă călăuzească şi să vă întărească, să fiţi Regele nostru în veacul de acum şi cel viitor. Vă doresc linişte, spor şi să vă păzească Prea Sfânta Treime de toate supărările”. Apoi, părintele Cleopa l-a întrebat pe Rege câţi ani are. Auzindu-i răspunsul, a spus: „Eu am 86. Pân’ la 80, mai ai putere, după aceea Dumnezeu cu tine!”

După binecuvântarea părintelui Cleopa, călugării de la Sihăstria au cerut şi Regelui Mihai un „cuvânt de încurajare”. Cu obişnuita-i modestie, Majestatea Sa a spus: „Eu, dacă îl aveţi pe părintele Cleopa aici?”

Fără a avea prevăzut în plan, Regele Mihai şi Regina Ana au făcut un popas și în orașul Târgu Neamț, unde au avut parte de o primire călduroasă.

„Aşteptaţi în faţa Casei de Cultură de primarul localităţii Serafim Lungu, cu pâine şi sare, înalţii oaspeţi au fost salutaţi apoi de preşedintele organizaţiei orăşeneşti a PNŢCD, de stenografa – acum nonageră – a Mareşalului Ion Antonescu şi de creatorul popular Nicolae Popa. Oraşul de la apa Ozanei a fost singurul loc unde Regele Mihai s-a adresat direct mulţimii: „Nu am venit de multă vreme aici, dar mă bucur că am trecut prin oraşul vostru, că am putut să vă văd şi să vă aud. Vă mulțumesc foarte mult pentru primirea aceasta călduroasă și, de Sărbătorile Paștelui, vă urez sănătate și numai bine”.

La Durău, din pridvorul Centrului Cultural Ecumenic, Regele a admirat Muntele Ceahlău

„Sub un soare primăvăratec, convoiul de maşini a ajuns, către orele 15, la complexul mănăstiresc Durău. Regele Mihai a fost invitat să viziteze biserica pictată de Nicolae Tonitza între anii 1935 și 1937. Însoțiți îndeaproape de consilierul IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei, înalţii oaspeţi au parcurs sălile Centrului Cultural Ecumenic, au remarcat că este foarte modern şi s-au interesat de activităţile ce se desfăşoară aici. Apoi, de pe terasa clădirii, Regele Mihai şi Regina Ana au admirat, minute în şir, crestele înzăpezite ale Muntelui Ceahlău…”. (Camelia Varvara, Nicoleta Butnaru, Martin Leibovici, Ceahlăul, 3, 4, 5 mai 1997)

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments