duminică, octombrie 6, 2024
AcasăActualitateManifestare științifică despre Regele Ferdinand I, marți, la Muzeul de Istorie

Manifestare științifică despre Regele Ferdinand I, marți, la Muzeul de Istorie

„Românii nu vor putea uita niciodată că regele Ferdinand s-a sacrificat pentru binele ţării. De neclintit în convingerile sale şi în hotărârile sale în timpul războiului, bun şi înţelept pe timp de pace, Ferdinand I va rămâne pentru totdeauna regele care s-a identificat cu poporul său, şi care a înfăptuit marile reforme care au adus statului dreptatea, puterea şi liniştea”. Cuvintele marelui om politic Ion I. C. Brătianu exprimă poate în cel mai inspirat mod rolul pe care Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen l-a avut în istoria românilor. O domnie scurtă, de doar 13 ani, avea să adune laolaltă evenimente care redefineau harta lumii şi care îndeplineau visul de veacuri al românilor, Unirea cea Mare. Sacrificiul Regelui Ferdinand I, parafat prin decizia Consiliului de Coroană din 14/27 august 1916, angaja România în lupta pentru realizarea idealului naţional, de partea Antantei, dovadă a faptului că „un monarh şi un lider în general, nu poate face decât politica ţării sale”, indiferent de propriile sentimente.

Iată de ce la trecerea a 90 de ani de la moartea suveranului României Mari, în preajma zilei naţionale, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ organizează o manifestare ştiinţifică care îl are în prim plan pe Regele Ferdinand.

Evenimentul va avea loc marţi, 28 noiembrie 2017, ora 13.00 la sediul Muzeului de Istorie şi Arheologie Piatra Neamţ şi va debuta cu o conferinţă cu tema – Regele Ferdinand I şi epoca sa – susţinută de istoricul Sorin Cristescu, cercetător în cadrul Institutului pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară. Autorul unui număr însemnat de lucrări consacrate istoriei familiei regale a României, editor al volumului Scrisorile Regelui Ferdinand I al României, apărut la Editura Cetatea de Scaun în anul 2015, istoricul Sorin Cristescu este unul dintre cei mai buni cunoscători ai personalităţii nepotului regelui Carol I.

Conferinţa va fi urmată de vernisajul expoziţiei foto-documentare Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen, principe şi rege al României (1865-1927), organizată de instituţia noastră împreună cu Muzeul Naţional de Istorie a României şi Serviciul Judeţean Neamţ al Arhivelor Naţionale.

Pentru organizarea evenimentului, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ beneficiază de colaborarea Cercului Militar Piatra-Neamţ şi a Garnizoanei Piatra Neamţ.

Cu aceeaşi ocazie va fi deschisă spre vizitare publicului nemţean expoziţia itinerantă Călătorie în lumea armelor, care reuneşte peste 200 de obiecte datând din preistorie până în epoca modernă, cu un accent deosebit pe epoca bronzului. Bunurile de patrimoniu provin din colecţiile Muzeului de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ, Muzeului de Istorie Roman, Muzeului Judeţean Botoşani, Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui, Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, Complexului Muzeal „Bucovina” Suceava. (dr. Mihaela Cristina Verzea – Complexul Muzeal Județean Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments