Teatrul Național ,,Marin Sorescu” din Craiova, invitat la cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului de Teatru Piatra Neamț, prezintă sâmbătă, 18 noiembrie, de la ora 20:00, spectacolul „Exploziv” de Elise Wilk, regia Andrei Măjeri, la sala mare a Teatrului Tineretului.
Actorii Natașa Raab, Raluca Păun, Marian Politic, Romaniţa Ionescu, Ioana Manciu, Monica Ardeleanu, Alex Calangiu, Ştefan Cepoi, Cătălin Miculeasa, Andrei Ștefănescu vor urca pe scena Teatrului Tineretului, pentru a prezenta o poveste captivantă despre o vârstă fragilă – adolescența, cu visele și nesiguranțele ei, o revelație artistică despre prietenie și prima dragoste, despre relația părinți-copii și cea elev-profesor, despre raporturi de putere între colegii de clasă și dorința de popularitate. Într-o școală cu principiul diversității, o clasă multiculturală (cu afro-americani, latino și un evreu victimă a bullying-ului), apare noul elev, Denis care schimbă ierarhiile devenind preferatul fetelor, mai influent decât șeful clasei, carismatic, rebel și autentic.
Această participare încheie seria invitațiilor onorate de Teatrul Național “Marin Sorescu” în această toamnă la festivalurile naționale și internaționale de anvergură.
Andrei Măjeri a absolvit în 2012 secţia Regie Teatru la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napocai. A regizat trei spectacole la Teatrul Naţional „Lucian Blaga” Cluj-Napoca (Cutia Pandorei, de Katalin Thuroczy; Agamemnon, de Rodrigo Garcia; Moarte și reîncarnare într-un cowboy, de Rodrigo Garcia, spectacol care i-a adus Premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul de Teatru Pledez pentru Tine(ri), de la Piatra Neamț, ediția a XXVIII-a, nov. 2015). Cu spectacolul Agamemnon, de Rodrigo Garcia a luat Premiul special al juriului pentru creativitate la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea, ediția a XXII-a, 2016. A fost distins cu Premiul pentru cea mai bună regie la cea de-a V-a ediție a Festivalului Internaţional de Teatru „FEST(in) pe Bulevard”, Bucureşti, 2017. Unul dintre spectacolele de succes regizate de Andrei Măjeri la T.N. Craiova este spectacolul „Nunta însângerată” de Federico Garcia Lorca, spectacol care se bucură de sală plină la fiecare reprezentație.
Nataşa Raab este absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (clasa prof. Mircea Albulescu), promoţia 1988, an din care a venit ca actriţă la Naţionalul craiovean. În 1989 primea Premiul UNITER pentru debut, pentru rolul Elena Andreevna din „Unchiul Vanea” de A.P. Cehov, iar de atunci zeci de roluri şi numeroase premii i-au încununat cariera. Natașa Raab este una din personalitățile marcante ale teatrului românesc, care nu s-a limitat doar la scena teatrului: a fost model în anii ’80, prezentatoare şi realizatoare de emisiuni radiofonice la Radiodifuziunea Română, prezentatoare de spectacole şi concerte, actriţă de film, seriale TV şi protagonista unor îndrăgite reclame TV. A obţinut doctoratul în Știinţe umaniste – filologie la Universitatea din Craiova, iar în prezent este şi conferenţiar universitar la Facultatea de Litere – Departamentul de Artă Teatrală al acestei instituţii. Este autoarea cărţii „Tipologie feminină în dramaturgia lui Cehov”, publicată în anul 2004 la Editura „Aius” (Craiova).
Teatrul Tineretului împlinește anul acesta 50 de ani de când poartă acest nume. Spectacolele selecţionate sunt produse atât de teatre de stat (Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Național „I. L. Caragiale” București, Teatrul Odeon București, Teatrul Nottara Bucureşti, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Teatrul Excelsior București, Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfîntu Gheorghe, Teatrul Ariel Târgu Mureș), cât şi de echipe și de teatre independente care și-au câștigat deja un renume prin dinamismul, coerența programelor și spectacolelor oferite comunităților în care activează. (MACAZ, Unteatru, Reactor de creație și experiment, Centrul Replika)