marți, iulie 16, 2024
AcasăActualitatePictorul Constantin Filimon, readus în fața marelui public

Pictorul Constantin Filimon, readus în fața marelui public

Expoziția este organizată cu ocazia Zilelor Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” Neamț, în Sala Expo-Club „Victor Brauner”, prin bunăvoința colecționarilor de artă Vasile și Elena Pleșca.

Prof. Mihaela Mereuță, director Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț: „Comemorăm 4 ani de la dispariția pictorului Constantin Filimon, un nume reprezentativ pentru tot ceea ce înseamnă cultura județului Neamț. Constantin Filimon revine astăzi în actualitate cu o serie de lucrări importante aparținând colecționarilor de artă Elena și Vasile Pleșca. Sunt lucrări care încearcă să reconstituie lumea creată de Constantin Filimon, tot ce reprezintă viziunea sa artistică: creația, cultura, mediul înconjurător, starea, trăirea omenească la un anumit moment dat”.

Vasile Pleșca, colecționar de artă: „Constantin Filimon mi-a fost prieten. El a fost un pictor năvalnic care a ars pentru arta sa. Am scris un articol despre el și mi-a spus: ”Am o rugăminte la tine, câte lucrări să-ți dau să nu duci articolul la ziar? Mă umpli de dușmani! Lasă-mă în pace!”.

Cristian Livescu, critic de artă: „Vreau să vă felicit pentru ideea de a-l readuce în atenție pe Constantin Filimon, un pictor care merită periodic adus în fața marelui public. Era un pictor special, un pictor care se angaja greu în a lucra, dar când se apuca de lucru, făcea câte 5-6 lucrări într-o seară. Lucrările sale denotă un spirit care gândea foarte serios. Nu atât asupra compoziției, cât asupra culorii”.

Preotul Dorin Ploscaru: „Sunt încântat de gestul de prietenie al familiei Pleșca, acela de a reconstitui un itinerariu pictural, estetic legat de viața și creația lui Constantin Filimon. Eu îl am la proscomidie pe Constantin Filimon, alături de alți prieteni -scriitori, poeți – trecuți în veșnicie. În fiecare duminică îl pomenesc: „Robul lui Dumnezeu Constantin-PICTORUL”.

(Violeta MOȘU; foto: ziarul Ceahlăul, Ioan Clopoțel)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments