Expoziția este organizată cu ocazia Zilelor Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” Neamț, în Sala Expo-Club „Victor Brauner”, prin bunăvoința colecționarilor de artă Vasile și Elena Pleșca.
Prof. Mihaela Mereuță, director Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț: „Comemorăm 4 ani de la dispariția pictorului Constantin Filimon, un nume reprezentativ pentru tot ceea ce înseamnă cultura județului Neamț. Constantin Filimon revine astăzi în actualitate cu o serie de lucrări importante aparținând colecționarilor de artă Elena și Vasile Pleșca. Sunt lucrări care încearcă să reconstituie lumea creată de Constantin Filimon, tot ce reprezintă viziunea sa artistică: creația, cultura, mediul înconjurător, starea, trăirea omenească la un anumit moment dat”.
Vasile Pleșca, colecționar de artă: „Constantin Filimon mi-a fost prieten. El a fost un pictor năvalnic care a ars pentru arta sa. Am scris un articol despre el și mi-a spus: ”Am o rugăminte la tine, câte lucrări să-ți dau să nu duci articolul la ziar? Mă umpli de dușmani! Lasă-mă în pace!”.
Cristian Livescu, critic de artă: „Vreau să vă felicit pentru ideea de a-l readuce în atenție pe Constantin Filimon, un pictor care merită periodic adus în fața marelui public. Era un pictor special, un pictor care se angaja greu în a lucra, dar când se apuca de lucru, făcea câte 5-6 lucrări într-o seară. Lucrările sale denotă un spirit care gândea foarte serios. Nu atât asupra compoziției, cât asupra culorii”.
Preotul Dorin Ploscaru: „Sunt încântat de gestul de prietenie al familiei Pleșca, acela de a reconstitui un itinerariu pictural, estetic legat de viața și creația lui Constantin Filimon. Eu îl am la proscomidie pe Constantin Filimon, alături de alți prieteni -scriitori, poeți – trecuți în veșnicie. În fiecare duminică îl pomenesc: „Robul lui Dumnezeu Constantin-PICTORUL”.
(Violeta MOȘU; foto: ziarul Ceahlăul, Ioan Clopoțel)