„Biblioteca „G.T. Kirileanu”Neamț este continuatoarea unor vechi tradiții, de peste 140 de ani, de lectură publică în județ. Biblioteca publică, agora culturală a unei comunități, devine din ce în ce mai mult, un spațiu deschis celor care au nevoie de acces la informație prin lectură și documentare. Este un loc neconvențional pentru dezbateri, întâlniri de lucru pe diverse teme, networking, schimb de idei. Este un spațiu unde începe schimbarea și dezvoltarea unei comunități, un partener constant al actului educațional, dar și un actor instituțional important al conservării patrimoniului cultural local”, a spus luni, 13 noiembrie, prof. Mihaela Mereuță, directoarea instituției, în deschiderea unei noi ediții a Zilelor Bibliotecii (13-17 noiembrie 2017).
Manifestările au debutat cu evocarea cărturarului G.T. Kirileanu și cu lansarea cărții: „Titu Maiorescu în corespondență cu Ion Petrovici. Completări edificatoare“, în prezența autorului, prof.dr. Nicolae Scurtu, istoric literar.
”Biblioteca „G.T. Kirileanu”este una dintre cele mai strălucite instituții de cultură care tezaurizează moștenirea cărturarului Kirileanu. Posedă un personal de excepție, bine pregătit, bine calificat, care îndrumă cu plăcere pe toți cei care îi deschid ușile. Biblioteca, ca memorie a omenirii, are menirea de a ajuta la instruirea și autoinstruirea comunității locale. Biblioteca din Piatra Neamț este o instituție reprezentativă a culturii din România și de aceea trebuie să venim ori de câte ori suntem solicitați”, a declarat prof. Scurtu, născut la 4 februarie 1951, la Văratec.
Sediul bibliotecii s-a inaugurat în urmă cu 45 de ani (18 decembrie 1972). Panglica a fost tăiată de Ștefan Boboș, prim secretar al Comitetului județean al PCR. Radu Stan și Mihai Păpurică, reprezentanții Bibliotecii centrale, au donat bibliotecii pietrene cartea „ Descriptio Moldaviae” de D. Cantemir (tipărită la Mănăstirea Neamțului, în 1825).
„Mulțumind, în numele colectivului bibliotecii, al cititorilor pentru minunatele condiții create activității cu cartea, tovarășa Elena Didoiu, directoarea Bibliotecii municipale, a asigurat auditoriul că, prin prezența sa vie, specifică în viața municipiului și județului, această prestigioasă instituție de cultură va contribui activ la răspândirea cărții în rândul celor mai diverse categorii de cititori, la formarea și dezvoltarea conștiinței socialiste a maselor. Amplasată în centrul orașului, având o linie elegantă ce întregește distinct peisajul urbanistic al municipiului nostru, noua construcție (proiectată de talentul arhitect Tiberiu Bjolla) asigură activității cu cartea un spațiu lărgit, multifuncțional. La această oră biblioteca beneficiază de aproape 80.000 de volume- un fond de carte în continuă creștere având o largă arie tematică – 150 de abonamente la reviste și ziare constituite în colecții, numeroase alte dotări de mobilier și aparatură – toate asigurând o relație complexă cu cititorii”. (Ceahlăul, marți, 19 decembrie 1972)
Mozaicul – care s-a păstrat într-o stare foarte bună până în prezent – intitulat „Știință, cultură, artă”, realizat de Gheorghe Iacob pe frontonul Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu”, a fost finalizat în octombrie 1981.
,,Creația plasticianului bucureștean inaugurează astfel seria celor 5 lucrări de artă monumentală cu care va fi dotat municipiul Piatra Neamț în cadrul programului omagial „Petrodava 2000”. (Ceahlăul, 31 octombrie 1981)
Violeta MOȘU