„Publicitatea nu este o știință. Publicitatea este puterea de convingere, iar convingerea este o artă”, spunea William Bernbach, unul din fondatorii agențiilor de publicitate din America, ori, un alt citat, mai elocvent, exprimat de mult mai cunoscutul Henry Ford, întemeietorul Ford Motor Company sună așa: „Dacă toți bani mei ar fi 20 de dolari, de 2 dolari aș cumpăra creioane și de 18 dolari aș face publicitate la ele”. Potrivit Wikipedia, prima reclamă a apărut în anul 1472, în limba engleză, sub forma unei mici bucăți de hârtie, distribuită manual anunțând vânzarea unei cărți de rugăciuni, iar în România, David Adania a deschis în anul 1880 prima agenție de publicitate. 40, 50 de ani mai târziu ziarele aveau deja spații permanente alocate reclamelor.
La Piatra-Neamț, Laboratorul Vorel își promova cu asiduitate serviciile și produsele:
„Alungați durerile ce vă amărăsc viața!”
„Când vă chinuesc groasnicile dureri de cap sau de măsele, ați da oricât ca să scăpați de ele. Nu-i așa? Dar nu-i nevoe decât de 9 lei cât costă un pachețel (cu două tablete) din minunatul medicament Kalma Vorel. Aceste tablete nevătămătoare alină și vindecă în 5 minute durerile de cap, nevralgiile, migrenele, durerile de dinți, etc.. Kalma mai este de un neprețuit folos la combaterea gripei, guturaiului, la dureri reumatice etc.”. (1934)
„Laboratorul Vorel cumpără flori și frunze de lăcrămioare (mărgăritarele). Adunați crenguțe cu flori de lăcrămioare și le puneți la uscat pe jurnale curate, într-un loc ferit de praf sau de fum. La fel se vor usca și frunzele. Florile sau frunzele uscate pe soba caldă sau la soare nu sunt bune. Florile bine alese și bine uscate se plătesc cu 300 de lei kilogramul, iar frunzele cu 50 de lei kilogramul”. (1939)
,,Aveți nevoie de vreo analiză medicală?
Laboratorul Vorel – secția de analize biochimice și de cercetări științifice – anunță că domnul doctor Ilie Micu, medic bacteriolog, s-a întors din concentrare, reluându-și activitatea, astfel că se execută iarăși orice analize medicale (analiza sângelui: reacția Bordet-Wasserman, dozarea ureei, numărătoarea globulelor roșii, analiza urinei, analiza sputei. Adresați-vă cu încredere către Laboratorul Vorel Piatra-Neamț, secția de analize medicale”. (1939)
„Un păr frumos și bogat contribuie foarte mult la frumusețea omului. Buna îngrijire a părului este deci o chestiune importantă pentru dv. care țineți să aveți o înfățișare elegantă și distinsă. Dacă doriți să vă păstrați pentru totdeauna un păr abundent și frumos, atunci citiți interesanta broșură no. D 8 pe care ne face plăcere să o trimitem gratuit, pe baza bonului alăturat. Veți afla multe lucruri noi despre creșterea, viața și moartea părului. Veți găsi descrierea unui tratament adevărat științific pentru distrugerea mătreței și oprirea imediată a căderii părului, precum și îngrijirea obișnuită pentru dobândirea unui păr mătăsos și bogat”. (1934)
„Sănătatea este temelia vieții și a fericirii. Îngrijiți-vă sănătatea!”
„Suferiți de arsuri la stomac, să știți că nu e bine! Când stomacul nu mistuie mâncarea cum trebuie, îndată suferi de arsuri în capul pieptului și un fel de râgâieli acre se suie pe gât. Simți o greutate în tot corpul, te doare capul, iar câte o dată ai dureri de stomac, mai ales după masă. Când stomacul nu mistuie mâncarea nu mai poate hrăni trupul și în loc să-i dea hrana care îi dă viață, îl umple cu diferite otrăvuri. Vindecați-vă din timp! Cine e chinuit de dureri și vrea să scape repede și fără pericol de suferințele sale, să scrie chiar astăzi la Laboratorul Vorel și va primi gratuit folositoarea broșură no. 3 Z pe baza bonului alăturat”.
„Cum vă puteți curăți sângele și apăra trupul de boli?”
„Sângele stricat și rău, plin de otrăvuri este cauza multor boli precum scrofuloza, rahitismul, reumatismul, guta, boli de piele, sifilis etc.. Sângele este lichidul care hrănește trupul omului și îi dă sănătate și viață. Îndată ce sângele se otrăvește el nu mai poate hrăni trupul, bolile se țin lanț și viața e grea și chinuită. Sânge curat înseamnă viață sănătoasă! Pentru a ști cum vă puteți curăța sângele trimiteți chiar astăzi bonul alăturat și veți primi gratuit folositoarea broșură no. 2 Z”. (1934)
Emil C. Brudariu a fost cel mai vestit horticultor de pe meleagurile pietrene. Casa sa, de pe Aleea Margaretelor, este declarată monument istoric. S-a stins în anul 1981, la vârsta de 86 de ani.
„Semințeria, florăria și pepiniera Emil C. Brudariu din Piatra-Neamț”
„Cereți catalogul gratis.
Semințe agricole: trifoiu, lucernă, sfeclă pentru vite.
Semințe de legume și flori, pomi roditori de tot felul: arbuști floriferi și ornamentali, 25.000 de pansele uriașe și 200.000 diverse răsaduri de flori de privăvară și vară. Culturile și serele se află pe str. Adamescu 5, iar magazinul în Piața M. Kogălniceanu”. (1934).
Atelierele de pălării, postăvărie și manufactură, la mare modă atunci, aveau grijă de imaginea lor, promovându-se cu insistență.
„La Otilia” – Atelier de Pălării de Dame și Copii, situat pe strada Cuza-Vodă 192, aduce la cunoștința onor clientele, că în vederea sezonului, are un bogat asortiment de pălării de mătasă, pai și fetru. De asemenea transformă pălării de dame și bărbătești în cele mai noi forme, ireproșabile și cu prețuri modeste, în timpul cel mai scurt. Vizitați acest atelier spre convingere”. (1928)
„Postăvărie și Manufactură Davidovici Piatra-Neamt (strada L. Catargiu no. 24)”
„Unicul magazin din oraș și județ înzestrat cu un bogat și frumos asortiment de stofe engleze și francize bărbătești și de damă. Stofe militare și școlare, culoare kaki. Plusch și fanteziuri pentru mantouri. Mătăsuri, lenajuri, pânzeturi, zefiruri, poplinuri etc. cari se vând mai eftin ca ori unde”. (1928)
Nici magazinele alimentare, bodegile, restaurantele sau cofetăriile nu duceau lipsă de publicitate. Contra cost, un text mai mic sau mai mare apărea în paginile ziarelor ori de câte ori era nevoie.
„Vizitați marele magazin de coloniale și delicatese și tot felul de băuturi spirtoase – Vasile Coman – din strada Alexandru cel Bun, nr. 15.
În vederea sărbătorilor am adus un mare transport de mărfuri, pe care le pun în vânzare cu prețurile cele mai convenabile, onor client având economie la cumpărături. Rog vizitați și cumpărați spre a vă convinge. Totodată am vinuri de calitate superioară, din viile renumite ale moșt. Manea Băiatu din Odobești, pe care le pun în vânzare cu prețuri reduse. Mi-au sosit icre negre de Manciuria, știucă și crap. În vederea sărbătorilor am adus un mare transport de mărfuri: făină de grâu, drojdie de Bragadiru, zahăr, brânză, vanilie, scorțișoară, nucușoare, stafide fără sâmburi, portocale, lămâi, untdelemn, lumânări de ceară curată de la fabrica „Lumina”, smirnă, tămâie etc. pe care le pun în vânzare cu prețurile cele mai convenabile. Am pus în vânzare cu prețuri reduse diferite vinuri ca: Riesling, Furmint, Graso de Odobești, Bordeaux și Tămâioasă din renumita vie Manea Băiatu din Odobești-Rugina. Țin la dispoziția clienților, pentru reclamă, un vas cu vin cu prețul de 28 lei litru. Onor clienți cari doresc să cumpere și să-i constate calitatea, sunt rugați să viziteze localul spre a gusta vinul”.
„De Paști, mare reducere de prețuri la Ioan Coman din strada Cuza-Vodă. Asortat cu cele mai renumite băuturi din renumita vie a dr. Manea Băiatu din Odobești. Vizitați spre convingere”. (1928)
„Ca la mama acasă! Puteti fi serviți numai la Restaurantul și Cofetăria I. Sobolevschi, din strada Elena Cuza 3, la Societatea Rapid, cu mâncăruri calde și reci la orice oră din zi, având și un bogat asortiment de prăjituri, foursecuri, bomboane și ciocolată. Cu ocazia Sfintelor Sărbători se primesc tot felul de comenzi de cozonaci și pască, precum și comenzi pentru nunți și baluri. De asemenea, am pus la dispoziția clienților mei, cele mai bune calități de vinuri, bere și băuturi spirtoase, precum și renumitul rachiu „Kidusch”. Spre convingere vă rog a mă vizita. I. Sobolevschi”.
„Bodega Carpați (fost 10 mai) Dimitrie I. Coman”
„A pus în consumație vinurile cele mai renumite din viile domnului I. Antoniu ce întrec pe ori care altele. Are un bogat bufet asortat cu cele mai fine bunătăți: cu prețuri de reclamă ce desfid orice concurență. Pentru Sfintele Paști cu prețuri reduse”.
„La restaurantul, bodega și cofetăria „Cavaler” – V. Coroi, de pe strada Petru Rareș 2 se găsesc în permanență cele mai delicioase mâncăruri calde și reci pregătite de un bucătar specialist. Patiserie de cea mai bună calitate proaspătă în fiecare zi. Mare asortiment de bombonerie. Se primesc comenzi de cozonaci, cornuri, pască și orice articol de cofetărie cu prețuri convenabile. Vinuri de Odobești naturale. Mari reduceri de prețuri pentru acasă vinuri în sticle înfundate: champagne, licheoruri, cogneacuri, romuri, mastică, Malaga, vermut de la cele mai renumite case. Consumați spre convingere”.
„Bodega „Leul și cârnatul” a lui Fănică Trofin din Piața Kogălniceanu. Unicul magazin cu cele mai bune vinuri vechi și noi din Odobești-Dr. Băiatu și de pe Sarba. Aperitive și un grătar special”.
„Locul de întâlnire al întregei elite pietrene este la Restaurantul Ștefan Comisu Piatra-Neamț deschis de curând în plin centru și asortat cu cele mai fine aperitive și cu cele mai alese vinuri de Odobești. Bere Azuga și Zimca. Muzică de țigani. Localul este deschis până în zori. Prețuri foarte reduse”. (1934)
„Restaurantul Petrică Ignescu este cel mai eftin și mai bine asortat din Piatra Neamț. Am mâncat și am fost servit excelent, de fratele Petrică Ignescu. Restaurantul său românesc îi face cinste și lui si frumosului târg Piatra-Neamțu. Mircea I. Pella – actor din București”. (1934)
Imprimeriile, librăriile, băncile, atelierele mecanice și alte societăți, chiar una de pază, nu se lăsau mai prejos când era vorba de a se face cunoscute publicului doritor.
„Imprimeria județului Neamț, strada Alexandru cel Bun, nr. 3.
Imprimate în condițiuni ireproșabile, execută la timp și curat cu prețurile cele mai ieftine. Renovată cu litere și mașini noi, aduse direct din străinătate. Pentru nunți, baluri, serate, banchete etc. Se angajează cu prețuri convenabile FRAȚII PERJOI-SIMION”. (1928)
„În vederea noului an școlar vizitați: Librăria Munca din Piața M. Kogălniceanu
Cea mai veche, cea mai bine aprovizionată și cea mai cinstită librărie din județul nostru. Se atrage stăruitor atenția onoratei clientele, domnilor profesori, domnilor institutori și învățători, precum și marelui public școlăresc din oraș și județ că Librăria Munca este ireproșabil asortată cu toate cărțile școlare de curs primar și secundar – aprobate de Ministerul Inst. precum și cu toate rechizitele de cea mai bună calitate. Serviciul cel mai conștiincios. O vizită în magazinul de librărie „Munca” înseamnă convingerea nedezmințită a celor de mai sus”. (1928)
„Societatea de pază și siguranță FIDUCITATEA primește abonamente lunare și anuale, posturi în raioane și fixe, strada Apele Minerale, nr. 5”. (1928)
„Atelierul mechanic Josef Tonchevici Piatra-Neamț, strada Cuza Vodă no.156 a înființat un serviciu special pentru schimbarea plăcilor de gramofone, astfel aducându-vă un avantagiu de a numai cumpăra plăci noi incontinu, cheltuind averi, și a schimba orice placă numai cu 20 lei. De asemenea, se repară biciclete, patefoane, gramofoane, mașini de cusut și de scris, râșnițe de cafea, mașini de carne și orice alt obiect mechanic”. (1928)
„Banca Negustorească Română – Secția Comision, strada Petru Rareș 8 Piatra-Neamț”.
„Electrice: becuri Mazda. La 4 becuri se dă unul gratis. La 150 de becuri se dau 30 gratuite. Material electric cu prețuri de concurență. Material de confort electric: ventilatoare, mașini de călcat, mașini de frezat părul, ibrice, aspiratoare, ceasornice electrice. Auto: cauciucuri Firestone, Continental, Dunlop, Engleber. Piese de schimb, accesorii. Cercați și vă veți convinge!”. (1928)
„La deschiderea școlilor pornesc elevii de la sate și orașe la Librăria Românească Vasile Ionescu din Piatra-Neamț (centru) vinde cel mai eftin, este cel mai asorat. Pentru începerea anului școlar a sosit un mare transport de cărți școlare de curs primar și secundar aprobate pentru anul școlar 1934-1935. Rechizite de scris: creioane, penițe, radiere, linii, culori aquarele și pastele, compase, penare, călimări, plăci, bureți etc.; Articole de papetărie: caete, blocuri de desen, carnete pentru note, hârtie colorată, sugativă, plicuri, caete pentru schițe, decorative și planuri etc.; Gheozdane și serviete (genți): diferite modele lucrate în doc, mușama, piele, cu prețuri de reclamă; Articole de toaletă pentru școală: săpunuri, pastă de dinți, perii de haine și pentru cap, periuțe de dinți etc.; Viori și accesorii pentru muzică, arcușe, coarde, camertoane, cutii pentru vioară etc.; Bricege și forfecuțe de oțel: toate mărimile și formatele.Toate articolele sunt de calitate superioară la prețurile cele mai reduse. Sprijinind această întreprindere nu veți fi păgubiți cu nimic, deoarece e o datorie de conștiință pentru Librăria Românească de a da în schimbul prețului oricât de redus, un articol care să fie de folos”. (1934)
„Banca Națională a României bonifică tuturor subscriitorilor la împrumutul de înzestrare, câte 15 (cinsprezece) lei de fiecare titlu de lei 1.000 subscris direct la ghișeurile ei. Pentru aceste subscrieri, Banca Naționala ține ghișeurile sale deschise, în fiecare zi, până la ora 6 seara”. (1934)
Cel mai performant radio, „ascultat de 70 amatori în Neamț”, se vindea doar la magazinul Radio-Electrica, iar automobilele Fiat puteau fi achiziționate de la „Palatul Diamantelor”. Totul contra unor prețuri „oneste”.
„Palatul Diamantelor A. Aronovici, strada L. Catargiu no. 22 Piatra-Neamț
Concesionar exclusiv pentru județul Neamț, automobile Fiat, model 520, șase cilindri. Secții speciale de biciclete, motociclete și pathefoane. Bijoutier și ceasornicar. Palatul Diamantelor cea mai veche casă de încredere din Piatra-Neamț. Mai eftin ca ori unde”. (1928)
„Iată construcția interioară a celui mai perfecționat aparat de radio cu renume mondial „Radione”. Peste 70 de amatori ascultă în județul Neamț cu acest aparat minune. Singurul reprezentant pentru județul Neamț – Magazinul Radio-Electrica. M. Șoimaru, str. Lascăr Catargiu 22”. (1934)
Încheiem cu publicitatea făcută filmelor care rulau la cele două cinematografe din Piatra-Neamț :
„La cinematograful Liceului „Petru Rareș” din Piatra-Neamț rulează extraordinarul film Eroii Mării”. (1928)
„La Roxy: Harry Baur în ,,Criminal”! Impresionantă dramă plină de scene sguduitoare!”.
Notă: Sursă de documentare ne-a fost ziarul Avântul, iar modul de exprimare corespunde acelor vremuri.
Violeta MOȘU; Foto: Casa Bunicii, ziarul Avântul