marți, septembrie 10, 2024
AcasăEducatieColegiul National Stefan cel Mare Targu-Neamt

Colegiul National Stefan cel Mare Targu-Neamt

Colegiul Național Ștefan cel Mare Târgu-Neamț – scurt istoric

 

De la gimnaziu la Liceul „Ștefan cel Mare”

 

In anul 1948, ca urmare a Reformei învatamantului din 3 august , cursul normal al învatamantului nemțean antebelic, jalonat de marele pedagog și ministru al Instrucțiunii Publice de atunci , Spiru Haret , a fost înlocuit cu surogate sovietice care și-au dovedit nocivitatea în timp.

 

Gimnaziul îsi incepe cursurile cu clasele V , VI , VII elementare (1948-1949-1950-1951) sub titulatura de Școala medie de 11 ani, iar odata cu stabilirea studiilor liceale la durata de 3 ani (clasele VIII , IX , X ) se transformă în liceu mixt. Prima clasă de liceu , a VIII-a , înfiintata la data de 15 septembrie 1951 prin ordin ministerial , avea 54 de elevi , din care 52 au absolvit cursurile in anul 1954 .

 

Până la 1 octombrie 1952, liceul functionează în localul Școlii Mixte Nr.2, iar de la această dată se mută în localul Școlii Nr. 2 – băieti , cu clasele V, VI , VII ,VIII ( în prezent căminul Școlii Ajutatoare din Tg. Neamț din actualul parc al orașului ).
Începând cu anul 1953, liceul își schimbă titulatura în Școala medie de 10 ani.
În noiembrie 1961 se dă în folosință actualul local de școală ce devine Școala medie „Ștefan cel Mare”.
În anul 1965 capătă denumirea de Liceul „Stefan cel Mare”, cu un numar de 45 de cadre didactice, 10 lucrători în internat (existent de la înființarea liceului în localul actualului Club Sportiv Școlar al orașului) și 34 de clase cu profilurile real și umanist (I-XI) ce cuprindeau 1224 de elevi repartizați în 16 săli de curs. Între 1958-1959 se încep în cadrul liceului cursurile serale cu o durată de 3 ani pentru acei elevi ce erau angajați ai diferitelor întreprinderi de pe raza orașului și nu aveau posibilitatea de a frecventa cursurile de zi.
Anii 1977-1978 marchează transformarea liceului în Liceul Industrial „Stefan cel Mare”, functionând în paralel până in 1980 cu clasele de real și uman și clase de profil industrial : mecanică, prelucrarea lemnului, construcții , industrie textilă , petrol si gaze.

Această denumire , precum și existenta claselor de seral se păstrează până în anul 1990.
În paralel cu noul local al școlii s-au dat în folosința în anul 1976 atelierele proprii ale școlii ( dotate cu strunguri , aparat de sudură autogen , bancuri , războaie de țesut , aparatură mecanică și electrică ), la care se adaugă alte doua clădiri: corpul B si sala de gimnastica, in 1988 terenul de sport pe teritoriul căruia s-a construit Sala polivalentă in 2007.

 

 

 

De la liceu la Colegiu Național

Începand cu anul 1990, Liceul industrial „Ștefan cel Mare” redevine Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare”, cu clase de profil real , uman și economic.
Din septembrie 2003 liceul a primit denumirea de Colegiul National „Ștefan cel Mare”, când i s-a alipit prin absorbție Școala Generală Nr. 5.

 

Atât pentru mica urbe de sub poalele Cetății Neamțului , cât și pentru județ, Colegiul National „Ștefan cel Mare”, străjuit în fata sa de stejarul secular din vremea lui Ștefan, este o unitate ce se constituie într-un factor de progres continuu al comunității , prin contribuția ce și-a adus-o la formarea actualilor cetățeni , unitate reprezentativa în același timp pentru viața spirituală , datorită îndelungatei sale existențe și a valorilor pe care le-a dat în toate domeniile de activitate.

 

 

 

Informațiile din acest articol au fost preluate de pe pagina oficială a

Colegiului Național Ștefan cel Mare Târgu-Neamț:

 

http://www.cnsm.ro/index.html

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments