Liceul de Arte „Victor Brauner”, parte a proiectului M.U.S.I.C Slovacia

  • Melodii care unesc societățile în comunități integrate  – 𝐌𝐞𝐥𝐨𝐝𝐢𝐞𝐬 𝐔𝐧𝐢𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐒𝐨𝐜𝐢𝐞𝐭𝐢𝐞𝐬 𝐢𝐧𝐭𝐨 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐠𝐫𝐚𝐭𝐞𝐝 𝐂𝐨𝐦𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭𝐢𝐞𝐬 (𝐌.𝐔.𝐒.𝐈.𝐂.)

Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamț a răspuns invitației primite de la Asociația Tinerilor cu Inițiativă Civică – ATIC Galați, pentru a participa în proiectul M.U.S.I.C Slovacia. Cei cinci tineri prezenți la Horné Saliby sunt: Adelina Dumitrache și Miruna Morțe – arte vizuale, Camelia Ursu și Theodor Petrea – muzică, Brândușa Balan – regizor, leaderul grupului din partea liceului.

„Patru țări din Uniunea Europeană ne-am unit, timp de 10 zile, în perioada 14-23 septembrie, în Slovacia, pentru a aborda prin ARTĂ realitățile sociale din comunitățile noastre, pentru a ajuta spre o însănătoșire a lumii în care trăim, discriminarea și intoleranța fiind o problemă reală și comună a Europei de astăzi.

Aproximativ 30 de tineri, pasionați de artele frumoase (muzică și film), au realizat 3 piese și 3 videoclipuri pe teama mai sus menționată.

Experiența noastră inedită și utilă a fost transcrisă și prin câteva gânduri scrise, iar mesajele noastre creative ERAsMUS+  le găsiți în aceste link-uri.

Grupa a II-a – 𝐅𝐞𝐞𝐥 𝐅𝐫𝐞𝐞 – https://youtu.be/nRqenlRaf8M

Grupa a III-a – 𝗪𝐞 𝐚𝐥𝐥 𝐁𝐞𝐥𝐨𝐧𝐠 𝐇𝐞𝐫𝐞 – https://youtu.be/2IzA3EoJ-pg

În grupele a II-a și a III-a, participanții din România au adus un aport considerabil proiectului M.U.S.I.C, acoperind cu pricepere și creativitate partea tehnică.

Mai precis pentru Grupa a II-a – Feel Free, Theodor Petrea a avut un dublu rol, atât de compozitor, cât și de producător muzical, realizând atât înregistrările audio, cât și prelucrarea audio, iar Camelia Ursu a fost vocea principală a piesel Feel Free.

Pentru Grupa a III-a – We all belong here, Vlad Marinescu a avut rol de textier și asistent imagine.

Producția celor 3 videoclipuri a fost asigurată de Adelina Dumitrache, Miruna Morțe, Vlad Marinescu, Camelia Ursu, ei ocupându-se de filmările terestre, iar partea de editare video a fost acoperită de Brândușa Balan, având ca asistenți de regie și montaj pe Adelina și Miruna”.

******

ADELINA DUMITRACHE

„Vreau să încep prin a transmite călduroasa recomandare de a pleca într-un proiect Erasmus+ ca acesta.

A fost prima mea experiență de genul acesta cu multe peripeții și amintiri pe care am să le prețuiesc mereu cu mine. Oriunde m-aș duce o să îmi aduc aminte cu drag de oamenii pe care i-am întâlnit, care mi-au dat putere să merg mai departe și să mă ajute în minunata mea călătorie de a fi un om mai bun. Prin cunoașterea noilor culturi, mi-am stârnit dorința de a călători și a explora cât mai mult în lumea aceasta și în tot ceea ce ne înconjoară.

Este o experiență care are menirea să ne dezvolte pe noi, tinerii Europei, să devenim oameni mari, responsabili, descurcăreți și mai ales prietenoși și calzi cu cei din jurul nostru.

Ultimele clipe cu oamenii pe care i-am întâlnit din toate colțurile Europei au fost pline de emoții puternice atât din partea mea, cât și din partea celorlalți. Am legat prietenii strânse. Am lăsat în urmă un loc, o amintire, un gând și o speranță că poate într-o bună zi ne vom revedea cu toții.

Vă mulțumesc tuturor pentru aceste clipe!”

CAMELIA URSU

„Acest proiect, probabil, este cea mai bună oportunitate organizată de Uniunea Europeană pentru tineri, studenți și nu numai. Erasmus+ e despre oameni, în primul rând, experiență și cunoștințe, oferite absolut gratis și într-o manieră lejeră pentru tineri. Ajuns acolo ești pus în situația de a înțelege și de a fi înțeles, și doar prin comunicare, schimb de idei și interacțiune activă dezvolți un artist al propriului destin. Sunt recunoscătoare că am avut oportunitatea să particip în cadrul acestui proiect minunat, care cu siguranță nu va fi ultimul. Pe lângă toate aceste aspecte,  îmi va fi greu să mă acomodez cu gândul că probabil nu îi voi mai revedea pe unii dintre cei cu care timp de 10 zile, am creat o familie. E un sentiment ciudat să fii aici fizic și totuși acolo cu sufletul. Am căutat să ascund, să fug de aceste emoții, dar îmi dau seama că ele sunt avântul și motivația mea să repet astfel de experiențe pentru dezvoltarea mea, atât personală, cât și profesională”.

MIRUNA MORȚE

„Entuziasmul participării la acest proiect nu mi-a dispărut în nicio secundă. De-a lungul acestei experiențe de 10 zile, am cunoscut oameni minunați, am dobândit abilități și mi-am găsit noi pasiuni. Deși nu mai filmasem sau participasem la lecții de editare video, ideea cultivării cinematografiei mă incită și recunosc că am început să o consider o posibilă opțiune pentru secția de facultate. 

Organizatorii și participanții slovaci au fost primitori încă din prima clipa în care ne-am întâlnit, când ne-au așteptat și ne-au dus cu bunăvoință în mijlocul nopții la pensiune. După un drum lung, ne-am trezit într-un sat micuț, curat și înverzit, care ne amintea de meleagurile natale. Am fost întâmpinați cu brațele deschise și, încetul cu încetul, ne-am antrenat într-un schimb permanent de idei pe teme serioase precum discriminarea socială sau mai puțin serioase, ca obiceiuri nostime specifice țărilor noastre, de care nu cred că voi uita prea curând…

Pe măsură ce timpul trecea, îmi dădeam seama că mă atașam din ce în ce mai mult de grupul nostru, de discuțiile și de glumele vesele sau neîndemâtice datorate barierelor lingvistice. Despărțirea a fost grea și simt că ceva s-a desprins din mine odată ce am fost nevoiți să revenim în țară. Sper din tot sufletul că mesajul pe care l-am transmis prin piesele la care s-a muncit umăr la umăr să nu rămână doar printre noi, ci să reprezinte un model sau o scânteie salvatoare și pentru alții!

Recomand implicarea într-un proiect Erasmus+ oricărui doritor să călătorească, să descopere noi culturi, să cunoască tineri din diferite colțuri ale lumii și, mai ales, să învețe ce înseamnă comunicarea și lucrul în echipa într-un mediu străin. Mulțumesc mult pentru șansa oferită!”

VLAD MARINESCU

„Mă numesc Vlad Marinescu și sunt elev la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din București. Acest proiect a fost o experiență frumoasă, având oportunitate de a întâlni persoane atât din țara mea, România, cât și din celelalte țări participante: Slovacia, Spania și Turcia. În urma acestui proiect, am creat legături sociale cu persoane noi din locuri total diferite decât cele din care provin, mi-am îmbunătățit abilitățile de a vorbi limba engleză și am realizat, împreună cu una din cele trei echipe în care am fost inclus, un cântec care a avut și videoclip.

Cele 10 zile petrecute în acest proiect au lăsat la final legături puternice între toți participanții pe care eu nu credeam vreodată că o să existe. Pe lângă asta, s-au creat multe amintiri și emoții pe care nu le voi uita. Toți ne întoarcem cu experiențe, cunoștințe și prietenii noi.

Sper să mai am oportunitatea de a mai participa în astfel de proiecte, să întâlnesc și să cunosc persoane din locuri diferite de unde provin și să mă dezvolt cât mai mult pe plan personal, cum s-a întâmplat în acest proiect”.

THEODOR PETREA

„Contrar tuturor așteptărilor mele, activitățile din cadrul proiectului Erasmus au reprezentat o șansă de a cunoaște lucruri noi și de a schimba mentalități sau concepte prestabilite în legătură cu lumea exterioară. Deși nu este prima experiență, momentele petrecute în Horné Saliby au fost unele de neuitat. M-am împrietenit cu oameni noi, am format legături mai strânse cu alții vechi și m-am pierdut în lumea muzicii pentru 3 zile care păreau că au trecut într-o singură clipă. Într-adevăr, aceasta a fost un proiect de neuitat”.

Brândușa Balan, regizor, leaderul grupului Liceului de Arte „Victor Brauner” Piatra-Neamț