vineri, martie 29, 2024
AcasăActualitateVictor Brauner – un nume peste timp și spațiu

Victor Brauner – un nume peste timp și spațiu

Ziua de 12 martie este, pentru elevii și profesorii Liceului de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamț, un bun prilej de comemorare a unei personalități notorii din istoria artei românești și universale. Este vorba despre pictorul și sculptorul suprarealist al cărui nume îl poartă instituția sus-amintită.

Numele lui Brauner a depășit granițele țării natale odată cu stabilirea artistului la Paris și colaborarea cu cercul suprarealiștilor. Originalitatea în alegerea temelor cât și în privința tehnicilor și a manierei de lucru l-au individualizat între artiștii avangardei franceze. El este , de pildă, creatorul pictopoeziei și picto-obiectelor, grupate sub titlurile „Mitologie” și „Ziua mamei”. Abordează encaustica, face lucrări de sculptură, fondează revista 75HP, împreună cu poetul Ilarie Voronca, scrie și publică Manifestul Pictopoeziei. Pe scurt este un artist complet, mereu în căutare de noi soluții creatoare. Desemnarea sa ca reprezentant al Franței la Bienala de la Veneția din anul 1966 atestă valoarea incontestabilă a suprarealistului recunoscut încă din timpul vieții.

Moștenirea artistică a lui Victor Brauner depășește spațiul și timpul, creațiile sale putând fi admirate în muzee din diferite colțuri ale lumii.

Liceul cu profil vocațional din Piatra-Neamț , orașul natal al artistului, îi poartă cu mândrie numele și organizează, în luna martie, concursul național de creație artistică pentru elevi, Bienala „Victor Brauner” ediția a IV-a, lucrările din imagine fiind cele premiate în 2019 de Asociația „Le Roannais” din Franța .

De altfel, ultima lucrare a creatorului suprarealist, „Sfârșitul și începutul”, realizată în anul 1965, ne amintește că sfârșitul vieții unui artist poate fi, de fapt, momentul în care creația sa începe să trăiască. Epitaful de pe mormântul din Montmarte, preluat din însemnările celebrului pictor, ilustrează grăitor identificarea acestuia cu arta : „Pictura este viața, adevărata viață, viața mea”.

prof. Adriana STANCIU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments