Peste 600 de vizitatori au fost în „Grădina cu ii”

Expoziția „Grădina cu ii”, eveniment cultural aflat la a doua ediție, s-a bucurat de un mare succes, dovadă afluența de vizitatori (peste 600) din cele opt ore cât a fost deschisă publicului. Într-un cadru natural de o rară frumusețe, au prezentat cămăși femeiești de sărbătoare: Carmen Nădejde, Antoanela Iordache, Mirela Butnaru, Mari Guțu, Elena Nedelea, Maria Baciu, Cătălina Bădeanu, Elena Băluț, Cătălina Bogza, Violeta Ciurlea, Luminița Ghilea, Dana Handaric, Adina Hanganu, Lia Lungu, Carmen Malei, Dorina Mucenicu, Lucia Nădejde, Magda Olteanu, Otilia Pavăl, Gabriela Pruteanu, Mirabela Rogojină, Maria Teodorescu, Ana Vieru.

Această cămașă am lucrat-o în 7-8 luni, provine din zona Bicazului și noroc de pandemie că am terminat-o. Sunt foarte fericită pentru evenimentul de astăzi. Deja lucrăm pentru următorul proiect dedicat Elenei Niță Ibrian, de la nașterea căreia se vor împlini 100 de ani la 12 noiembrie 2021”, a declarat Maria Baciu.

Ia mea provine din zona Dorohoi și am ales acest loc deoarece bunicii soțului meu sunt de acolo. Mi-a plăcut modelul și l-am făcut, am lucrat în jur de două luni și jumătate cu lupa, pentru că văd un pic mai greu, dar pasiunea pentru a coase ii m-a determinat să perseverez și să progresez”, a spus și Gabriela Pruteanu.

Florentina Buzenschi, coordonatoarea proiectului, muzeograf la Muzeul de Etnografie din Piatra-Neamț și expert în bunuri cu valoare etnografică, a declarat: „Toate iile se armonizează foarte bine cu grădina noastră. Facem o sugestie pentru iubitorul de artă populară să le poarte. Se pot purta, iată, într-un cadru natural, urban. Avem și două ii urbane pentru doamnele care nu sunt atât de încântate de motivele tradiționale, de decorul tradițional, care este mai abundent. S-au folosit materiale naturale, atât în ceea ce privește țesătura, cât și firul cu care au fost brodate. Trebuie remarcată ia care a fost inspirată din tabloul „La Blouse Roumaine” a lui Henri Matisse, de altfel chiar a fost expusă, la Centre Pompidou din Paris, anul trecut, de Ziua Națională. Cu doamnele vom colabora și la proiectul de anul viitor. Sunt expoziții care, pentru că se muncește foarte mult, trebuie programate de la un an la altul”.

Violeta MOȘU