Bienala Națională de Arte Plastice „Lascăr Vorel” – Consolidarea unui prestigiu

A XVI-a ediție a Bienalei Naționale de Arte Plastice „Lascăr Vorel” a consolidat prestigiul acestei inițiative, evidențiind totodată, în palmaresul său, cele mai valoroase lucrări aflate în concurs.

Marele Premiu a fost câștigat de Marilena Murariu, membră a UAP București, pentru lucrarea intitulată „Melopee”. Originară din Iași, pictoriței i s-a acordat de două ori în anii ’80 bursa de merit „Ion Andreescu”, iar în 2001 a fost premiată pentru cariera profesională de către Asociaţia „F.A.P.T.E.”.

Pentru lucrarea „Mărturie de la Marea Unire”, lui Nicolae Suciu, membru al UAP Baia Mare, i-a revenit premiul de la secțiunea pictură. Prof. Costin Neamțu, membru al juriului, a spus că lucrarea lui Nicolae Suciu este foarte sugestivă: „În calitate de jurat, am încercat să descifrez frumusețea limbajului plastic, puterea de expresie și bucuria celui care a lucrat”, a menționat Costin Neamțu.

Marius Vesa (UAP Oradea) a câștigat premiul pentru sculptură, iar Daniel Apostu (UAP Timișoara) a intrat în posesia premiului pentru grafică.

Prof. univ. dr. Liviu Suhar, președintele juriului, a acordat, prin Asociația „Artă și Educație”, două premii pictorilor Dumitru Bostan jr. (Piatra-Neamț) și Niculai Moroșan (Suceava).

Iulian Bucur, critic de artă, a subliniat importanța acestui eveniment care încântă prin calitate și ritmicitate. „O bienală nu este altceva decât o emoție, o emoție care este similară cu emoția pe care au simțit-o artiștii plastici în secolul XVIII, secolul XIX, în secolul XX. Artiștii au lucrat doi ani cu acest gând: să aibă o lucrare la această ediție. Bienala este un excurs în arta românească. În acest moment, în România, Bienala de la Piatra-Neamț este cel mai proaspăt seismograf care arată starea artelor românești”.

Maria Huminiuc, coordonatoarea proiectului, a anunțat că va fi editat un catalog cu toate lucrările participante la această ediție a Bienalei. „Toate cele 178 de lucrări se vor regăsi în acest catalog pe care-l vom realiza cu sprijinul financiar oferit de Primăria și Consiliul Local Piatra-Neamț. Expoziția este deschisă până la începutul lunii ianuarie, timp în care vă așteptăm să veniți să admirați aceste lucrări”.

Organizatorii manifestării-eveniment de la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț au fost, ca de obicei, Fundația „Vorel”, Complexul Muzeal Județean Neamț și Filiala Neamț a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Violeta MOȘU