joi, aprilie 18, 2024
AcasăActualitateZiua Europeană a Limbilor, la Biblioteca Județeană

Ziua Europeană a Limbilor, la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț marchează Ziua Europeană a Limbilor (26 septembrie) prin manifestări diverse, devenite o tradiție, cu scopul de conștientizare și sărbătorire a diversității și bogăției lingvistice și culturale europene.

În săptămâna 23-27 septembrie 2019, Filiala de Carte Străină a bibliotecii județene organizează, cu acest prilej, în parteneriat cu instituții din învățământul gimnazial și liceal nemțean, o nouă serie de activități care, prin caracteristica lor interactivă, au menirea de a determina tânăra generație de elevi să înțeleagă faptul că învățarea limbilor străine este importantă atât pentru comunicarea și înțelegerea interculturală, cât și pentru a adăuga un plus esențial șanselor de reușită în viață.

La prezentări, dezbateri, jocuri lingvistice, vizionări, audiții, recitaluri muzicale, acțiuni de promovare a colecțiilor de documente în limbi străine ale bibliotecii etc., participă activ elevi și cadre didactice: elevii clasei a IX-a D de la Liceul Economic „Al.I. Cuza“ Piatra-Neamț, coordonați de prof. Dana Humeni (luni, 23 septembrie, ora 13.00), elevi de la Școala Gimnazială „Dumitru Almaș“ Negrești, coordonați de director Lămîița Vădureanu, prof. Bogdan Drăgoi-Antoniuc și prof. Loredana Diaconu, alături de elevi de la Școala Gimnazială Nr. 3 Piatra-Neamț, coordonați de director adjunct, prof. înv. primar Irina Hurjui, prof. Oana Gavriliu și prof. Brîndușa Albert (joi, 26 septembrie, ora 9.00), elevi de la Școala Gimnazială „Nicu Albu“ Piatra-Neamț, coordonați de prof. Petronela Smărăndeanu (joi, 26 septembrie, ora 14.00), precum și elevii clasei a XI-a E de la Liceul Economic „Al.I. Cuza“ Piatra-Neamț, coordonați de prof. Petronela Trif (vineri, 27 septembrie, ora 11.00).
De asemenea, miercuri, 25 septembrie 2019, la ora 17.00, Clubul de franceză din cadrul Filialei de Carte Străină se va desfășura tot sub semnul diversității și al identității culturale, tema de dezbatere fiind  „Itinerariu gastronomic francez“, moderată de profesor Elena David.

La inițiativa Consiliului Europei, Ziua Europeană a Limbilor este celebrată în fiecare an, în data de 26 septembrie, începând cu 2001. Potrivit site-ului oficial, http://edl.ecml.at/, diversitatea lingvistică reprezintă cheia unei mai bune comunicări interculturale și este unul din elementele principale ale bogatului patrimoniu cultural european, motiv pentru care Consiliul Europei încurajează plurilingvismul, învățarea a cât mai multe limbi, la orice vârstă, atât la școală, cât și în afara ei.

(Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments