Piese de mobilier, obiecte de artă decorativă, tablouri și albume fotografice ale Reginei Maria, într-o expoziție de mare valoare artistică, la Piatra-Neamț

Pietrenii se pot considera de-a dreptul privilegiați, după ce expoziția „Maria a României. Regină și Artistă” a fost deschisă, la mijlocul acestei săptămâni, la Muzeul de Artă. Și asta, deoarece „expoziția a mai fost vernisată doar în Franța, în perioada 15 aprilie-28 iulie 2019, la Palatul Tau din Reims, pentru a marca trecerea a 100 de ani de la vizita Reginei Maria în locul istoric al încoronării regilor Franței”, după cum a precizat dr. Narcis Dorin Ion, directorul general al Muzeului Național Peleș.

Sunt prezentate piese care au valoare internațională, creații ale unor mari artiști sau creații personale ale Reginei Maria. Această principesă britanică a venit pe teritoriul României nu doar cu o cultură și cu un bun gust desăvârșit, ci și cu un conceput creat din lucruri de o valoare artistică inestimabilă”, a mai completat dr. Narcis Dorin Ion.

Dr. Mihaela Cristina Verzea, director științific adjunct al Complexului Muzeal Judeţean Neamț, este autoarea organizării acestei expoziții pline de rafinament de la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț.

Dacă la celelalte evenimente expoziționale Regina Maria ni se înfățișa în postura ei oficială de suverană a României Mari, acum suntem invitați să îi descoperim sufletul. Intrăm în cele mai intime trăiri ale Reginei Maria, care sunt exprimate prin creații artistice impresionante, piese de mobilier, obiecte de artă decorativă sau albume fotografice”, a menționat Mihaela Cristina Verzea.

Este un eveniment care o readuce pe Regina Maria la Piatra-Neamț, mai exact la Muzeul de Artă. De această dată, Regina este privită din punct de vedere artistic. Este o expoziție în care prezentăm o parte dintre obiectele-simbol care au caracterizat-o și vă mulțumim că sunteți prezenți la acest vernisaj”, a spus dr. Dorin-Ciprian Nicola, directorul-manager al Complexului Muzeal Județean Neamț.

Obiectele rămân expuse până la 3 noiembrie 2019.

Dr. Narcis Dorin Ion a prezentat publicului și albumul „Maria a României. Portretul unei Mari Regine”, editat de Muzeul Național Peleș, în două volume, în anul 2018, album distins cu premiul „Nicolae Iorga” al Fundației „Magazin Istoric”.

Violeta MOȘU