vineri, martie 29, 2024
AcasăActualitateConstantin Filimon - un maestru al penelului

Constantin Filimon – un maestru al penelului

La Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț s-a deschis expoziția Constantin Filimon cu 25 de lucrări provenind din colecția Elena și Vasile Pleșca. Pictorul pietrean, de la a cărui trecere în eternitate se împlinesc 6 ani (9 august), a fost unul dintre cei mai reprezentativi ai generației sale. Expoziția însumează peisaje, compoziții, nuduri, naturi statice.

Nu poți să fii pasiv când privești un tablou pictat de Constantin Filimon. Te solicită foarte mult, mai ales acele pânze în care din două culori reușea să facă peisaje de-o mare frumusețe. Vă mulțumesc că ați venit la vernisajul acestei expoziției și vă promitem, pe viitor, o expoziție cu acuarela lui Constantin Filimon“, a menționat Elena Pleșca.

Existența lui Constantin Filimon a însemnat creație, după cum a subliniat și Mihael Balint, redactor al Bibliotecii Județene. „Constantin Filimon a pictat foarte mult. Din această muncă rezulta și rapiditatea cu care executa lucrările. Îi plăcea să fie văzut când lucrează, să facă spectacol, știind că stilul său nu va putea fi «furat», căci  avea o vorbă: «Meseria vreme cere, nu se învață la vedere!». Tablourile lui sunt pline de muzicalitate chiar și atunci când nu reprezintă saxofoane, chitariști sau compoziții cu note muzicale și vreau să aduc o mărturie în acest sens. Cândva, regretatul doctor Victor Kirileanu i-a comandat o pădure de mesteceni. Filimon s-a apucat de lucrat pe două pânze mari, din care a făcut un diptic cu linii simple, paralele și intersectate, care însemnau, după cum mi-a «tradus», muzica lui Johann Sebastian Bach. Deci toate liniile din pădurile prezente aici, pe simeze, trimit la dimensiunea muzicală a picturii lui Filimon“.

Părintele poet Dorin Ploscaru a spus că pictorul Constantin Filimon era un copil la suflet, o frumusețe de om lăuntric. „Dincolo de tristețile, de supărările, de umilințele la care a fost supus de-a lungul vieții, Constantin Filimon a reușit să depășească toate aceste stări și să se refugieze în culoare, în artă. De aceea, foarte multe dintre lucrările sale sunt țipete, sunt atitudini vulcanice ale ființei sale care irump fie în liniștea și odihna peisajelor de-o rarisimă bucurie, poezie, muzică, fie în formele acestea de nud, care și ele reprezintă frumusețea primordială a omului“.

Pictorul Dumitru Bezem a precizat că 9 august reprezintă o zi importantă pentru arta plastică nemțeană, deoarece este comemorat unul dintre cei mai interesanți artiști plastici pe care i-a avut Neamțul. „A fost un bărbat deștept și talentat. Există lucrări de care sunt și eu atașat sufletește. Se exprima direct, frust, fără ocolișuri. Atunci când alții făceau un soi de dizidență, el chiar era un dizident, prin atitudine, prin manifestările sale zilnice“, a afirmat Dumitru Bezem.

Expoziția poate fi vizitată până la sfârșitul acestei luni.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments