Victor Brauner, în viziunea artistică a copiilor

Elevii din clasa a V-a A, de la Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamț, coordonaţi de profesoarele Valentina Andrei (limba şi literatura română) şi Adriana Stanciu (arte vizuale şi istoria artei) au adus un omagiu pictorului Victor Brauner, printr-o activitate desfăşurată miercuri, 12 iunie, în Sala Arte, Multimedia a Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu“ Neamţ.

Pornind de la un filmuleţ despre arta modernă a pictorului Victor Brauner şi continuând cu o prezentare powerpoint despre viaţa şi lucrările sale ce au anticipat arta multimedia prezentă, profesoarele îndrumătoare au susținut și o dezbatere pe tema „Dadaismul în pictură şi literatură“. Elevii au fost extrem de încântaţi de explicaţiile primite referitoare la curentul literar-artistic nonconformist ce a promovat nonsensul, încât au dorit să creeze versuri dadaiste.

După acest joc de cuvinte, elevii au realizat diferite creaţii, pornind de la tema propusă: „Victor Brauner, în ochii copiilor”. Dat fiind faptul că suprarealismul este un curent artistic destul de dificil de înţeles de către copii, iar creaţia originală a pictorului cuprinde nenumărate simboluri, au fost selectate câteva lucrări şi fragmente din acestea care au fost explicate elevilor. A urmat apoi o activitate artistică în cadrul căreia elevii au încercat să reproducă imaginile prezentate.

Sâmbătă, 15 iunie, se împlinesc 116 ani de la nașterea pictorului suprarealist Victor Brauner.

(Dor de Neamț)