Eminescu, sărbătorit împreună cu Veronica Micle, la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț a organizat o serie de manifestări dedicate evocării personalității lui Mihai Eminescu și a iubitei lui, Veronica Micle, la 130 de ani de la trecerea în eternitate a celor doi.

Joi, 13 iunie 2019, de la ora 11:00, în Sala atelier „Veronica Micle“ a avut loc o prezentare susținută de Dan Iacob, care a oferit și un microrecital din poeziile descoperite în caietele eminesciene de Petru Creția și care până în acel moment fuseseră necunoscute. Momentul a avut ca partener Fundația Crizantema.

De asemenea, sâmbătă, 15 iunie 2019, de ora 11:00, vor fi depuse flori la bustul lui Eminescu din fața Bibliotecii. Apoi, mai mulți bibliotecari vor oferi trecătorilor reproducerea poemei „Luceafărul“. Această plachetă reproduce, fotografic, poezia „Luceafărul“ din volumul „Poesii“ de Mihail Eminescu apărut la Editura Librăriei Socecu & Comp., București în 1889 (ediția a IV-a), cu note de Titu Maiorescu, volum aflat în Fondul „G.T. Kirileanu“ al Bibliotecii Județene.

Poetul Mihai Eminescu a decedat la 15 iunie 1889, la doar 39 de ani.

Literatura poetică română va începe secolul al XX-lea sub auspiciile geniului lui, și forma limbii naționale, care și-a găsit în poetul Eminescu cea mai frumoasă înfăptuire până astăzi, va fi punctul de plecare pentru toată dezvoltarea viitoare a veșmântului cugetării românești“. (Titu Maiorescu)

(Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț)