Biblioteca „G.T. Kirileanu” Neamț: „Cele cinci elemente”, în viziunea artistică a Vioricăi Ciucanu

Artista Viorica Ciucanu revine în atenția publicului iubitor de artă cu o nouă expoziție. Creațiile sale sunt expuse în Sala Cupola a Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” Neamț și vor putea fi admirate până marți, 11 decembrie.

Pictorița și-a reunit lucrările sub titlul „Cele cinci elemente”, fapt ce amintește că încă din Antichitate s-au identificat cele patru elemente – foc, pământ, aer, apă – ca substanțe imuabile, eterne și indestructibile, care nu pot trece unul într-altul, ci doar se pot combina, dând naștere materiei.

Așa cum apa e sângele ce ne trece prin vene, pământul e corpul nostru și aerul e respirația de care depindem, focul e spiritul ce ne diferențiază de obiecte mai mult ca orice altceva.

Cele patru elemente – focul, apa, aerul, pământul – au fost create de spirit, Dumnezeu, cel de-al cincilea element (sau primul).

Din spirit se nasc toate elementele, spiritul nostru, al omului, este capabil și el de a genera energie elementelor. Simbolul spiritului este cercul. Acesta este elementul formei unirii și creației”.

„Lucrările creează o magie sugestivă, înglobând în același timp obiectul și subiectul, lumea exterioară și pe mine însămi, cu amprentă spontană a gândului, a gestului, a sufletului”, a declarat Viorica Ciucanu.

Violeta MOȘU