Doi prieteni expun la Galeria de Artă „Lascăr Vorel”

Galeria de Artă „Lascăr Vorel” găzduiește, până la sfârșitul acestei luni, o expoziție care reprezintă pentru publicul pietrean un nou privilegiu acordat privirii, simțirii, emoției. Lucrările aparțin sculptorului Damian-Ioan Popa și graficianului Cristian-Radu Macavei, doi artiști rafinați și foarte apreciați în domeniul artelor frumoase de la noi. Și, totodată, prieteni la cataramă.

Ne cunoaștem de copii, și e o prietenie pe care v-o doresc tuturor”, a afirmat Cristian-Radu Macavei. „Pentru că avem aceleași afinități, aceleași concepții despre artă, despre viață, lucrurile s-au legat și a ieșit ceea ce vedeți și dumneavoastră.

Îmi place zona asta a structurilor naturale, vegetale. Din liceu n-am mai expus împreună cu Radu. De atunci ne cunoaștem și cred că de aceea expoziția pare coerentă”, a spus Damian-Ioan Popa, fiul regretatului meșter popular Neculai Popa de la Târpești.

Este o expoziție în care se asamblează foarte bine sculptura cu grafica. Damian-Ioan Popa ne propune conceptul sculptură-grafică, un concept la modă în Europa. Combinația de materiale – lemn, metal, piatră – e foarte interesantă. Nu mai vorbesc de cromatică. Cristian-Radu Macavei continuă o specializare grafică. Spre deosebire de celelalte lucrări de grafică ale sale, aici cromatica se schimbă, este mai limpezită, mai luminoasă. Este interesant cum două tipuri de limbaj se împletesc armonios. Nu se întâmplă întotdeauna așa, acesta-i un caz fericit”, a declarat criticul de artă Emil Nicolae.

Considerată de Ștefan Potop, președintele UAP Neamț, „o expoziție luminoasă, optimistă, realizată în spiritul sărbătorilor care bat la ușă”, aceasta este penultima reuniune artistică organizată de forul județean plastic în acest an.

Violeta MOȘU