1 noiembrie: Caravana Centenarului Filmului Românesc ajunge și la Tg. Neamț

Joi, 1 noiembrie 2018, de la ora 15:00, pe ecranul din incinta Casei Culturii „Ion Creangă” din Tg. Neamț, va rula filmul „Triunghiul Morții”, în regia lui Sergiu Nicolaescu. Proiecția va fi urmată de o discuție cu spectatorii și echipa proiectului. Intrarea la proiecție este gratuită, în limita locurilor disponibile.

Evenimentul face parte din proiectul Primăriei Tîrgu Neamț, dedicat Centenarului Marii Uniri. De altfel, proiectul poartă genericul „Pe urmele eroilor din Primul Război Mondial”.

1 noiembrie este și Ziua Vânătorilor de Munte, iar manifestările încep la ora 10:00, cu Simpozionul Regalitatea Română și Marea Unire – Regele Ferdinand I – omul din spatele Marii Uniri.

Triunghiul Morții (1999)

Regizor: Sergiu Nicolaescu

Distribuție: Ilinca Goia, Valentin Teodosiu, George Alexandru, Sergiu Nicolaescu, Maia Morgenstern, Mircea Badea, Ștefan Bănică Jr., Mihai Constantin, Emil Hossu

Pelicula a însemnat o nouă pagină a filmului românesc, având la bază mari momente din istoria României. Acest film dezvăluie evenimentele din Primul Război Mondial, când România lupta pentru a redobândi Ardealul şi identitatea naţională. În acest film sunt prezentate momentele istorice care au făcut înconjurul Europei, cele de la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz, din vara anului de graţie 1917.

Văzând acest film, nu poţi să nu verşi o lacrimă pentru eroii români căzuţi în luptele pentru apărarea patriei. Lipsit de patimi naţionaliste, regizorul Nicolaescu arată aceeași compasiune şi soldaţilor germani căzuţi şi ei într-un război care se desfăşura la multe sute de kilometri de pământurile lor într-o acţiune militară ucigătoare şi dominată de orgolii imperialiste.

(Site-ul Centenarul Filmului Românesc: 1918-2018)