Profesorul Dumitru Varodin prezintă ultima sa expoziție de numismatică

Profesorul Dumitru Varodin, singurul colecționar de monede care a expus la Muzeul Băncii Naționale a României (2005, lansarea noului leu), prezintă expoziția temporară „Istoria monedei în spaţiul carpato-danubiano-pontic”. Organizatorii evenimentului de la Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra-Neamț sunt Consiliul Judeţean, Complexul Muzeal Județean Neamţ şi Fundaţia C.M. Imago.

„Este ultima expoziție de numismatică pe care o realizez. Îmi ajung cele cinci expoziții pe care le-am organizat până acum. Voi mai face o expoziție cu miniaturi, peste un an sau doi, când voi expune 1.500 de piese”, a spus Dumitru Varodin.

Dedicată Centenarului Marii Uniri, expoziția conține un număr semnificativ de monede prețioase.

Colecția de monede și bancnote a profesorului Dumitru Varodin cuprinde 16.000 de bunuri de patrimoniu. Colecția a fost alcătuită, completată, schimbată și adăugită de-a lungul a 47 de ani. În prezent, Dumitru Varodin deține 4.300 de monede autohtone”, a precizat dr. Dorin-Ciprian Nicola, directorul-manager al Complexului Muzeal Județean Neamț.

Adrian Ataman, expert autorizat în numismatică, a declarat că profesorul Varodin a investit timp, bani și energie pentru a realiza această importantă colecție.

„Expoziția de aici se constituie într-un adevărat letopiseț scris fără cuvinte, în care momentele de istorie și geografie sunt povestite de monedele expuse”.

Expoziția este deschisă până luni, 5 noiembrie.

Violeta MOȘU