Arhimandritul Benedict Sauciuc și Mihai Hanganu, premiați la „Vrancea literară”

Mănăstirea Neamț – Vatră de spiritualitate și cultură română”, vol. I, lucrare a Arhimandritului Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, a fost desemnată „Cartea anului 2017” la Festivalul Internațional de Creație „Vrancea literară”, manifestare de tradiție, care a avut loc la sfârșitul lunii trecute. Cartea are la bază documente cercetate de autor în Arhivele Naționale ale Statului, la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), în arhiva Mănăstirii Neamț și în arhiva Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

„«Chestiunea» Mănăstirii Neamț a fost o adevărată provocare pentru Biserică și ierarhia ei, întrucât acest centru de cultură și educație bisericească, prin personalitățile care își coagulau forțele în jurul Seminarului, a fost la un pas de a fi desființat. Nu știm ce ar fi făcut autoritățile cu ea, probabil muzeu, însă, în analiza Securității, mănăstirea figura ca unul dintre cele mai puternice focare contrarevoluționare”, a spus Arhimandritul Benedict Sauciuc.

În cadrul aceluiași eveniment, la secțiunea Poezie, a fost premiat și scriitorul Mihai Hanganu. Juriul i-a acordat Premiul Special pentru volumul „La hotarul copilăriei”, apărut la Editura Nona, în 2017. Autorul a debutat, în anul 2004, cu volumul de versuri „Nostalgii”.

Festivalul Internațional de Creație „Vrancea literară” este organizat de Liga Scriitorilor din Vrancea (1998), Fundația Social Culturală „Miorița” și revista „Salonul literar”.

Festivitatea de premiere va avea loc în ziua de 12 octombrie, la Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia” din Focșani.

Violeta MOȘU