vineri, martie 29, 2024
AcasăActualitateEvocări: Regizorul Moni Ghelerter la Teatrul Tineretului

Evocări: Regizorul Moni Ghelerter la Teatrul Tineretului

Celebrul regizor şi profesor de actorie, Moni Ghelerter, s-a aflat în anul 1972 la prima colaborare cu Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ, unde a pus în scenă piesa „Buna noapte nechemată“, a lui Alexandru Popescu. Ulterior, a mai regizat la TT Dragostea noastră, de Silvia Andreescu și Valiza cu fluturi, de Iosif Naghiu. (Violeta MOȘU)

„Iubesc teatrul dumneavoastră, am aici studenţi din trei promoţii”.

„- Sunteţi la prima colaborare cu Teatrul Tineretului…

– Într-adevăr, la prima şi mă miră acest lucru întrucât cu toată dorinţa mea sprijinită şi de propunerile teatrului, nu am reuşit datorită, pe de o parte catedrei de «arta actorului» din cadrul IATC «Ion Luca Caragiale» Bucureşti cât mai ales celorlalte activităţi profesionale, care mi-au răpit timpul necesar. Am urmărit întotdeauna însă cu emoţie interesantele realizări ale colectivului pietrean.

– Puneţi pe scena teatrului nostru piesa «Buna noapte nechemată» de Alexandru Popescu, a cărei premieră va avea loc în prima parte a lunii octombrie. Ce ne puteţi spune referitor la piesă?

– Am montat cu plăcere piese noi, originale. Acest sentiment îl am şi faţă de această piesă, pe al cărui autor îl apreciez de când am luat cunoştinţă cu piesa «Croitorii cei mari din Valahia». Sper ca «Buna noapte nechemată» să aibă o formă scenică potrivită cu valoarea ei. Am vrut să confer personajelor ei un eroism simplu şi uman.

– Montarea piesei presupune o colaborare largă…

– Am apelat, pentru realizarea spectacolului, la nişte vechi cunoştinţe: Gabriela Nazarie – costume şi arh. Vlas Popov pentru scenografie cu care Teatrul Tineretului a mai colaborat de altfel.

– Despre colaborarea cu interpreţii ce ne puteţi spune?

– Interpreţii din colectivul tânăr al teatrului în care am avut şi am încredere, au dovedit încă o dată talentul pe care îl cunoşteam încă din institut. Ne-am înţeles perfect.

– Apropo de institut, aveţi anul acesta în mână destinele promoţiei anului. Ce intenţionaţi să montaţi în această stagiune?

– Aproape în acelaşi timp cu premiera de aici, va vedea lumina scenei «O noapte furtunoasă» de Ion Luca Caragiale.

– Ce ne puteţi spune în încheiere?

– Iubesc teatrul dumneavoastră; aici am studenţi din trei promoţii, iubesc oraşul de care mă leagă amintiri şi în care cresc tinere speranţe ale teatrului”. (Mircea Bibac, actor, Ceahlăul, vineri,  29 septembrie 1972)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments