Pe vremea când televizorul cântărea 22 de kg

S-au împlinit 90 de ani de când „micul ecran” a cucerit lumea. În România, primele televizoare, 15.000 la număr, au fost fabricate la Uzinele Electronica, începând cu anul 1961.

„Carcasa primului televizor VS43–611 era metalică şi a prezentat întotdeauna riscul de electrocutare când faza tensiunii reţelei putea fi conectată la şasiul televizorului. În foarte scurt timp, chiar la sfârşitul anului 1961 şi începutul lui 1962, specialişti români de la Electronica au început asimilarea televizorului francez la tehnologiile din România. Primul pas a fost înlocuirea carcasei metalice cu una din lemn. Uzina Electronica îşi va crea propria ei fabrică de casete radio şi televizoare, nemulţumită de prestaţiile cooperativelor meşteşugăreşti”. (2011, 50 de ani de la fabricarea primului televizor în România, Andrei Ciontu, Mihai Gheorghe)

În luna septembrie 1969, publicul interesat era înștiințat că, în magazinele de specialitate ale comerțului nemțean, au fost primite din nou televizoare „Venus-4”.

„Dintre caracteristicele tehnice ale acestui video-receptor, amintim: are diagonala de 47 de cm și unghiul de deflexie de 110; se alimentează la o tensiune de 220V-50 Hz, puterea de consum de la rețea fiind de circa 180 W; având o casetă furniruită cu linie modernă, asimetrică, televizorul are o greutate aproximativă de 22 de kg”. (Ceahlăul, miercuri, 3 septembrie 1969)

Violeta MOȘU