Evocări: Dirijorul Iosif Conta la „Vacanțele Muzicale” (1981)

Maestrul Iosif Conta, a dirijat Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Române, la Piatra-Neamt, în anul 1981, cu ocazia celei de-a 10-a ediții a „Vacanțelor Muzicale”. Artist emerit al R.P.R. din anul 1964, strălucitul om de muzică a decedat în anul 2006, la vârsta de 82 de ani. (Violeta MOȘU)

„- Maestre Iosif Conta, cele două concerte susținute la Casa de Cultură, au fost primele dumneavoastră prezențe la pupitrul Orchestrei Radioteleviziunii la Piatra-Neamț.

– Este adevărat. Prezența formațiilor Radioteleviziunii şi a mea în concerte dedicate oamenilor muncii din anumite municipii, coincide la dumneavoastră cu ediția a10-a a «Vacanțelor Muzicale»Cu acest prilej am constatat frumuseți rare, un oraş minunat, locuri impresionante, încărcate de legendă, de istorie, care emoționează artiştii, care îi stimulează în a face muzică de calitate. Concertele noastre au fost primite cu multă căldură şi aici ca şi în alte părți, determinate de calitatea artei pe care noi o facem.

– Care credeți că este valoarea acestor manifestări reunite sub genericul «Vacanțe Muzicale» într-un oraş lipsit de formații muzicale profesioniste?

– Valoarea se concretizează în formarea unui public, a gustului său, în a-i face pe oameni să se confrunte cu frumusețile artei muzicale, să participe la viața spirituală a țării prin participarea vie, nemijlocită la Radio sau Televiziune, direct în sala de concerte audiind cele mai bune formații muzicale şi cei mai buni artişti ai țării.

– La Piatra-Neamț există un public relativ tânăr – aflat în plin proces de cristalizare. Ce credeți că ar mai trebui făcut pentru desăvârşirea educației muzicale, pentru lărgirea lui numerică?

– Aşa cum şi cât se face pentru teatru, la fel ar trebui să se facă şi pentru celelalte genuri ale artei. Prin urmare, şi pentru muzică. O stagiune permanentă din câte ştiu există. Dar, eu nu văd deloc imposibilă alcătuirea unei formații profesioniste, care să țină mereu aprinsă flacăra prezenței muzelor în acest splendid oraş. Ar fi un câştig enorm pentru public.

– Există şansa revenirii dumneavoastră şi a orchestrei Radioteleviziunii cât de curând la Piatra-Neamț?

– Şansa, există şi vom reveni cu bucurie la Piatra-Neamț”. (Traian Socea, Ceahlăul, sâmbătă, 11 iulie 1981)