Piatra-Neamț de acum și de altădată (XII): Muzeul de Artă

Clădirea care acum adăpostește Muzeul de Artă a fost inaugurată la 1 decembrie 1930, ca Școala Primară nr. 1 de băieți „Lascăr Catargi”, prin „sârguința și ajutorul lui G.V. Măcărăscu, deputat, primar fiind V. Ioaniu”.

Arhitecții care au proiectat-o au fost Roger Bolomey și Fr. Droz, constructori fiind Carol Zani și Vincenzo Puschiasis.

«Lângă catedrala orașului, de câteva săptămâni, a început să scânteie un edificiu, ca o podoabă cu pietre scumpe, în razele de soare ori în întunericul nopții. E școala primară, pe care a durat-o domnul Gică Măcărescu în locul ruinii ce stătea gata să se prăbușească peste copii – muguri de viață nouă – ai orașului nostru».

Inaugurarea noii școli n-a stârnit interes prea mare la București, fiind prezent doar un subsecretar de stat de la Domenii. «Cu toate că la această solemnitate își anunțaseră sosirea domnii miniștrii Mihalache și Costăchescu, fiind reținuți aiurea, guvernul a fost reprezentat numai prin domnul Virgil Potârcă».

Înainte de ceremonie, dl. Potârcă a fost purtat de parlamentarii de Neamț și reprezentanții administrației la căminul de ucenici, „o clădire spațioasă aflătoare” lângă gara nouă, noul local al uzinei electrice și Școala Primară „Lalu și T. Raux”.

Noua Școală Primară nr. 1 a fost sfințită – «Un serviciu religios a fost oficiat în acest sens, în piațeta din fața școlii, de un sobor de preoți din oraș, în frunte cu Sfinția Sa Părintele Popovici, protoiereul județului» și inaugurată oficial, inclusiv cu discursuri.

«Domnul deputat Gică Măcărescu începe prin a mulțumi tuturor celor care l-au ajutat la ridicarea acestui local. Pomenește numele domnului ministru Mihalache, care a acordat locul pe care se află clădirea, apoi al colaboratorilor locali, în special domnului arhitect Droz. Nădăjduește că, în scurtă vreme, inițiativa domniei sale, isvorătă din dragostea pentru acest oraș, va găsi imitatori, astfel ca să se poată porni la o intensă activitate edilitară. Termină mulțumind celor ce au partcipat la această sărbătoare, urând tuturor un an nou fără impozite, fără procente și fără reduceri bugetare.

D.D. Ionescu, directorul școlii, mulțumește comitetului de construcție, în numele corpului didactic.

D.N. Ioaniu, primarul orașului, mulțumește celor care au înfrumusețat orașul cu o nouă clădire și elogiază străduința domnului Măcărescu. Câteva cuvinte, inimos rostite de elevul Constantiniu, emoționează profund întreaga asistență.

Subsecretarul Potârcă a făcut o apropiere între catedrala orașului, operă a lui Ștefan cel Mare, și operele începute sub egida noii domnii a Regelui Carol al II-lea. „Operă de înfrumusețare și înzestrare a orașului cu așezăminte de cultură menite să creeze minți luminate. Vă felicit pe toți cei care ați contribuit la înfăptuirea acestei opere”. La ora 2 p.m. a avut loc, în saloanele Restaurantului Regal, un banchet de 100 tacâmuri, la care au luat parte domnul ministru Potârcă, domnul deputat Măcărescu, oficialitățile, delegații de țărani din județ». (Avântul, 6 decembrie 1930).

Violeta MOȘU

FOTO: Complexul Muzeal Județean Neamț