Crăciunul și tâlcul jucăriilor

Crăciunul este una dintre cele mai așteptate sărbători, în special de copii. O jucărie primită de Crăciun, în vremea prunciei mele, însemna ceva minunat, greu de exprimat în cuvinte. Țin minte și acum cum îmi bătea inima cu putere când dădeam să-mi desfac cadoul. Ce mai înseamnă jucăriile clasice în zilele noastre? Probabil că la fel de mult ca pe vremea bunicilor și a străbunicilor noștri.Oricum cel mai elocvent răspuns l-am găsit în ”Realitatea ilustrată”, într-un articol al lui Ion Pas, apărut la 25 decembrie 1927:

«Am văzut în vitrina librăriei, anul acesta, jucării costisitoare și complicate. În miniatură ele reprezintă ritmul epocei noastre, dominată de mașinism. Păpușa, umplută cu tărâțe, stupidul Vasilache și calul cu roți, au cedat locul figurinei de ceară, plăsmuită cu grații de ”garconne”, grotescului Charlot și chiar aeroplanului.

Ochiul nostru se oprește surprins, în fața galantarului și – desfătat altădată, când avea mai mult din albastrul cerului sub pupilă – se scandalizează acum, când vede păpușa cu resort și cu ochi de sprințară pariziană. Suntem scandalizați și predispuși să deplângem copilăria contimporană, jignită în candoarea ei de progresul mecanicei.

Și totuși corespondența dintre jucării și copil a fost și e perfectă, iar evoluția, pe care au urmat-o, a corespuns întotdeauna transformării sufletești a copilului.

Păpușa din petece și câlți, naivul Vasilache, cu ochii de mărgean și calul pe roți, toate au fermecat într-adevăr copilăria noastră. De atunci e vreme lungă.

Civilizația a străbătut o cale respectabilă. A călcat uneori și în străchini. A oferit și fructele ei bune și pe unele cu viermi. Dar a mers înainte. A mers, prinzându-ne și pe noi în angrenaju-i complicat, zvâcnitor, transformându-ne radical.

Și-n miopia noastră socotim despuiată de poezie copilăria celor cari cresc astăzi, sub ochii noștri, în ritmul impetuos al mecanismului, copii pentru cari grația nu se mai reduce la păpușa cu…».

Violeta MOȘU

 Ce ne-aduce Moș Crăciun?

Tot ce e frumos și bun:

Un cal mic de călărit,

Cărți frumoase de citit,

O păpușă mititică,

Un car mic și-o flaută mică,

Trâmbița și săbioara,

Pușculița și vioara,

Mere dulci ca să mâncăm,

Jucării să ne jucăm,

Iepurași ce fug pe masă

Și-o biserică frumoasă.

Și ne-aduce clopoței,

Ca să ne jucăm cu ei.

George Coșbuc